poduzete aktivnosti

SDP od Tomaševića traži izvještaj o spalionici otpada

26.02.2024 u 12:56

Bionic
Reading

Zagrebački SDP uputio je na dnevni red sjednice Gradske skupštine zaključak kojim žele zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića obvezati da u roku 120 dana izvijesti o poduzetim aktivnostima za izgradnju energane, rečeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak

“Razgovaramo o tome s našim partnerima, no dosta su neodlični i nedefinirani. Još uvijek ne nude konkretno rješenje”, istaknula je predsjednica Kluba zastupnika SDP-a Tanja Sokolić.

Najavila je da će se na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine naći i SDP-ov prijedlog zaključka o realizaciji projekta energane, što bi po viđenju SDP-a bio dio cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu.

“Zaključkom ćemo obavezati gradonačelnika Tomaševića da u roku od 120 dana od prihvaćanja zaključka izvijesti Gradsku skupštinu o poduzetim aktivnostima oko realizacije projekta energane”, istaknula je Sokolić.

Izgradnjom energane ostatak otpada iz centra za gospodarenje otpadom iskoristio bi se za proizvodnju toplinske energije. 

Dio otpada koji ostane nakon sortiranja i recikliranja treba iskoristiti kao vrijedno gorivo za proizvodnju toplinske i električne energije na korist sugrađana a time bi se udio otpada koji treba odložiti na odlagališta sveo na minimum, proučila je Sokolić. 

V.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić kazao je da će SDP inzistirati na tom rješenju. Dodao je kako su podržali prijedlog sažetka studije izvodljivosti za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku iz političkih razloga, želeći poslati poruku da se zalažu za cjelokupno i cjelovito gospodarenje otpadom, odnosno da rješavanje problema Jakuševca krene što prije. 

Kolarić je istaknuo i kako je zagrebački SDP bio glavni motor uspješnog prosvjeda na Markovu trgu prošle subote, s više od 500 zagrebačkih SDP-ovaca, te zaključio da se SDP u Zagrebu budi. 

Alen David Jeđud iz Foruma mladih SDP-a predstavio je početak projekta uređenja istočnog dijela parka Bundek, za koji je na incijativu zagrebačkog SDP-a u gradskom proračunu osigurano 70 tisuća eura. Ideja je da se taj dio ponovno pošumi i obogati sadržajima, a zagrebački SDP panira u realizaciju projekta uključiti i građane.

“Na Dan žena, 08. ožujka, krenut će akcija predstavljanje SDP-ove vizije uređenja istočnog dijela parka Bundek, u koji ćemo uključiti građane i udruge da sa svojim prijedlozima sudjeluju u uređenju parku”, istaknuo je Jeđud. 

Ideja je da se posebna pažnja u uređenju parka bude na tome da park bude i sigurno mjesto za žene, u skladu s usvojenom deklaracijom Zagreb - Sigurno mjesto za žene, dodala je SDP-ova zastupnica u Gradskoj skupštini Davorka Moslavac Forjan.