BIH

SDP ne želi biti bošnjački partner u novoj vlasti, koalicije i dalje čekaju odluku SIP-a

28.11.2018 u 14:20

Bionic
Reading

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) neće biti bošnjački partner pri uspostavi nove vlasti u toj zemlji na temelju rezultata listopadskih izbora, a svi oni koji se u to 'guraju' imaju otvoreni prostor što se tiče te stranke, izjavio je u srijedu u Sarajevu SDP-ov politički direktor Damir Mašić

Komentirajući izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je u utorak kazao kako hrvatska strana, nakon dogovora sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, sada čeka na odgovor tko će biti partner u vlasti s bošnjačke strane, Mašić je novinarima kazao kako na to može odgovoriti samo konstatacijom da blok lijevih stranaka nije zainteresiran za takvu ulogu jer žele predstavljati sve građane BiH.

'S HDZ-om nismo imali nikakve razgovore, kao ni sa SNSD-om', kazao je Mašić podsjećajući pritom kako su iz SDP-a predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću jasno prenijeli da ne žele koalirati ni s tom strankom kako je to predlagao sam Izetbegović.

Blok lijevih stranaka u utorak je uspio izabrati svog kandidata za predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH, a Mašić je kazao kako je to na tragu strategije da se u postojećim okolnostima poduzimaju mjere koje su sukladne zakonu i političkoj praksi.

Po njegovim riječima, u SDP-u sada čekaju ishod procesa uspostave Doma naroda federalnog parlamenta, o čemu će pak ovisiti kako će izgledati buduća izvršna vlast u Federaciji BiH.

To bitno ovisi o odluci Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kako će se rasporediti 58 mandata u Domu naroda po županijama unutar Federacije BiH. Ukoliko HDZ BiH dobije više od dvije trećine zastupnika u hrvatskom klubu Doma naroda bez te se stranke neće moći formirati nova vlast na entitetskoj razini.

Mašić nije želio izrijekom odgovoriti hoće li SDP u tom slučaju prihvatiti HDZ kao partnera, kazavši tek kako se njegova stranka 'ne gura u vlast' ali će biti 'konstruktivan faktor'.

Podjednako neodređen bio je i u odgovoru na pitanje o tome što će SDP poduzeti pri uspostavi vlasti na državnoj razini.

Konstatirao je kako blok predvođen SDP-om ima 10 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, opisavši to kao snagu koja može pokrenuti bitne procese.

Pojedinačno gledano, SDA je najjača stranka u državnom Zastupničkom domu jer ima devet mandata, a slijedi je Dodikov SNSD sa šest zastupnika, dok HDZ BiH ima pet mandata, koliko i SDP.