rebalans uskratio novce

SDP: Malo je zaposlenih osoba s invaliditetom, a ostaju bez potpora

13.05.2020 u 14:05

Bionic
Reading

SDP je u srijedu upozorio da je od 512.000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj samo 18.000 zaposlenih, no unatoč tomu rebalansom im je oduzet novac za potpore pri zapošljavanju.

Ocijenivši tragičnom odluku vladajućih da se rebalansom oduzme novac koji je trebao pomoći uključivanju osoba s invaliditetom u svijet rada, politički tajnik SDP-a Davorko Vidović poručio je s konferencije za novinare kako to govori o "potpunom neuspjehu i nakaradnosti njihova rada".

Vlada je rebalansom stvorila "proračun opasnih namjera", kaže Vidović i podsjeća na 62 mjere koje je Vlada donijela u ožujku, a gotovo ni jedna ne odnosi se na građane slabijeg socijalnog statusa.

"Od 512.000 osoba s invaliditetom, oko 250.000 je u radnoj dobi, a od njih je zaposleno samo 18.000. Strahovit je to gubitak ljudskoga potencijala", rekao je.

Član SDP-ova Savjeta za socijalu politiku Nino Žganec upozorio je da bi niz podsustava socijalne skrbi rebalansom mogao ostati bez sredstava.

"Centri za socijalnu skrb mogli bi ostati bez više od 18 milijuna kuna, skrb za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju bez četiri milijuna, udomiteljske naknade bez 6,5 milijuna, a naknade za skrb za osobe s tjelesnim i intelektualnim i osjetilnim oštećenjima bez 10,5 milijuna kuna", upozorava Žganec.

I Marija Alfirev (Savjet za socijalu politiku) ističe da su mjere donosene u korist poslodavaca išle na štetu osoba s invaliditetom. Vlada nije uspjela osmisliti projekte kroz koje će se 200 milijuna kuna, koliko se prikupi od poslodavaca, utrošiti na dobrobit osoba s invaliditetom.

"Godišnje ostane preko 50 milijuna kuna, i iz godine u godinu ta se sredstva prebacuju, nitko ih ne koristi za ono za što su namijenjena", naglasila je Alfirev.