što će reći hdz?

SDP kreće u opoziv Divjak, HNS uvjeren da su koalicijski partneri na njihovoj strani

04.12.2019 u 13:46

Bionic
Reading

Klub zastupnika SDP-a donio je odluku da će pokrenut postupak opoziva ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, odgovor Vlade očekuju prije odlaska parlamenta na ustavnu stanku. Zapravo, žele vidjeti kako će se HDZ postaviti prema koalicijskom partneru HNS-u, iz kojeg su uvjereni da će dobiti podršku većeg partnera

'Klub zastupnika SDP-a pokrenut će proceduru za izglasavanja nepovjerenja ministrici obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak i učinit ćemo to u tajmingu koji će predsjedniku Sabora omogućiti da tu raspravu stavi na dnevni red prije ustavne stanke. Namjeravamo, počevši već danas, u iduća tri dana prikupiti potpise za opoziv i onda se o tome može raspravljati na redovnoj sjednici do 15. prosinca', potvrdio je novinarima u Saboru šef SDP-ovog kluba Arsen Bauk.

No predsjednik Sabora ne mora to staviti na raspravu prije ustavne stanke, upozorili su novinari. 'Iz toga ćemo iščitati poruku – ili se boje rezultata glasanja ili još nisu odlučili kako će se postaviti. Ključno je očitovanje Vlade na naš zahtjev koja to mora napraviti u roku od osam dana i za nju nema ustavne stanke. Ako bi samo ministri u svom očitovanju govorili ono što su govorili u javnosti, onda bi Vlada sama prihvatila naš zahtjev', kazao je Bauk, dodavši da će potpise tražiti i od drugih oporbenih klubova, prvenstveno onih koji podržavaju Zorana Milanovića za predsjednika.

Međutim, prethodnih dana kao odgovorne za štrajk učitelja u SDP-u nisu prozivali samo Divjak. 'Za stanje u obrazovnom sustavu ne smatramo odgovornom samo ministricu Divjak, ali dat ćemo premijeru Plenkoviću pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona. Ako je odluči braniti, to je znak da je kriv on, a ako je ne bude branio, znači da je kriva ona', kazao je Bauk.

HNS, iz čije kvote dolazi Divjak, smatra da je SDP-ova inicijativa promašena. 'Ovo govori o samom SDP-u, o njihovoj bezidejnosti, bezsadržajnosti u aktivnostima u posljednje dvije godine. Pokazuje određenu slabost SDP-a', kazao je predsjednik HNS-ovog kluba Milorad Batinić.

Uvjeren je da nema opasnosti da je HDZ-ovci ne podrže, iako su je neki od članova te stranke kritizirali za vrijeme štrajka. 'Radi se o skupljanju potpisa za smjenu jednog člana Vlade i vjerujem da premijer Andrej Plenković neće smijeniti ministricu. Bio bi to presedan u hrvatskoj povijesti i povijesti vlada, pogotovo što je u pitanju jedna od najuspješnijih ministrica. Nema objektivnih razloga da se to dogodi. Uvjeren sam u podršku premijera Plenkovića, u konačnici ona je članica njegove Vlade', poručuje Batinić.

  • +20
Blaženka Divjak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ako ne smatra krivom Divjak, upitali su novinari je li za štrajk odgovoran premijer. 'Ministrica u tom procesu nije imala niti tkaninu niti škare', kazao je Batinić.

Na dodatno pitanje treba li onda tražiti opoziv premijera, Batinić odgovara: 'Ne mogu komentirati što je namjera SDP-a nego njihov zahtjev. To će biti još jedan njihov neuspješan zahtjev za opoziv. Ministrica uživa potporu premijera, a podršku HNS-a je imala i imat će je ubuduće.'

Na opasku da je neki u HDZ-u smatraju odgovornom za početak štrajka, Batinić poručuje: 'Svatko treba krivca potražiti u sebi, a ne kritizirati druge i u drugima tražiti krivce za vlastite neuspjehe. Stara je poslovica - žlica nikad ne lupa sama od sebe.'