intervju HRT-u

Plenković: Nema razloga za štrajk dok rastu plaće, a neke izjave ministrice Divjak nisu dobre ni prihvaljive

22.11.2019 u 20:01

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa sindikatima u obrazovanju na Dnevniku HRT-a govorio je o štrajku u prosvjeti i ostalim aktulanim temama.

'Današnji sastanak je bio dobar. Dijalog traje cijelo vrijeme, samo je pitanje tko ga i u kojem trenutku vodi. Kad su sindikati na Markovom trgu održali simpatičan i lijep koncert pozvali smo ih za stol i razgovarali. Odbili su našu ponuda da im plaća u rujnu bude veća dva posto kroz jedan dodatak. Potom smo izašli s ponudom u pregovorima za TKU za povećanje osnovice 2+2+2 za sve javne i državne službe. On se odnosi i na 6 posto dodatnih iduće godine što je povećanje od 18,3 posto u mandatu ove Vlade vezano uz TKU. Tome se dodaje povećanje božićnice i regresa za 250 kuna i dara za djecu za 100 kuna te otpremnine za više od 2 tisuće kuna', kazao je premijer na HRT-u.

Dodao je kako su pregovori u prosvjeti, o granskom ugovoru su bili završeni prošle godine. Koeficijent nije predmet pregovora Vlade i sindikata.

'Vlada to donosi svojom uredbom. Iduće godine idemo u reviziju uredbe o koeficijentima, konzultirat ćemo stručnjake. To nitko dosad nije uspio trezveno i mirno napraviti. Današnji razgovor je bio još jedan pokušaj Vlade da nađemo rješenje. Po našem uvjerenju nema nikakvog razloga za štrajk, nikakvog razloga za provjed. u vrijeme kad se plaća povećava, koja je svrha štrajka?, upitao je premijer.

Smatra da se radi o jednoj utakmici koja nije vođena isključivo željom sindikata. Na današnjem sastanku je dogovoreno je, kazao je premijer, da se zbog dodatnih konzultacija ne izlazi s detaljima u javnost. Naglasio je kako je Vladi bitno provođenje reforme obrazovanja te nastavio:

'Vidjeli smo kvalitetnu mirovinsku reformu koju su zlorabili socijalni partneri na samo dva bitna elementa. Element da se radi do 67 godine donesen je za vrijeme SDP-ove vlade'. Upitao je li i ovaj prosvjed sasvim slučajno događa u vrijeme kampanje za predsjedničke kampanje. U svemu, smatra, ima i odgovornosti ministrice Blaženke Divjak. Kao premijer, očekuje da se ovaj problem riješi. 'Ministrica se trudi i pokušava doprinijeti rješenju, ali neke njezine izave nisu bile ni dobre ni prihvatljive', kazao je.

  • +8
Premijer Andrej Plenković ispred prosvjednika Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL