JOSIP LEKO

'SDP je znao da ću glasati za Reinera'

31.12.2015 u 10:19

Bionic
Reading

Glasovanje Josipa Leke na konstituirajućoj sjednici Sabora čin je koji je mnoge SDP-ovce poprilično razljutio. I to ne zato što je, kako kažu, Leko protivno odluci Kluba zastupnika odlučio, jedini iz koalicije Hrvatska raste, podržati akademika Željka Reinera za predsjednika Sabora, nego zato što tu svoju odluku nije nikome otkrio. Predsjednik stranke Zoran Milanović te predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan za tu su njegovu namjeru doznali s portala.

Hitno je sazvana nova sjednica Kluba zastupnika, samo pola sata uoči konstituirajuće sjednice. Međutim, Josip Leko na njoj se jedini nije pojavio.
Mnogi u SDP-u vjeruju da je razlog zbog kojeg je Leko postupio tako kako je postupio njegova ambicija da se kandidira za suca Ustavnog suda. Kako se suci biraju dvotrećinskom većinom, Leko je, drže u SDP-u, odlučio podržati HDZ-ova kandidata Željka Reinera, piše Večernji list

Leko je povrijeđen jer su SDP-ovci njegov čin povezali s njegovom ambicijom da postane ustavni sudac.

'Tvrdnje kolega iz stranke o mojim motivima glasanja za Reinera nemaju veze sa mojim navodnim ambicijama vezanim uz Ustavni sud, nego s mojim političkim stajalištima. I o tome sam obavijestio šefa kluba zastupnika SDP-a. Nije istina da stranka nije znala za moj stav', rekao je Leko.

'Da, obavijestio me o tome da će glasati za Reinera, ali tek nakon što je to već javno kazao na televiziji. I, da budemo jasni, nije on mene nazvao da mi to priopći, već sam ja nazvao njega', rekao je Dragovan.