NOVI POČETAK

SDP BiH se nakon debakla na izborima ujedinio s USD

01.12.2014 u 16:09

Bionic
Reading

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija, čija je stranka doživjela debakl na posljednjim izborima u BiH u listopadu i čelnik Unije socijaldemokrata (USD) Miro Lazović potpisali su u ponedjeljak sporazum o ujedinjenju ovih stranaka.

Dvije stranke ubuduće će djelovati pod imenom SDP-a BiH, a prema sporazumu u predsjedništvo će ući tri člana USD-a, dok će u Glavni odbor biti izabrano 12 članova ove stranke.

Lagumdžija i Lazović izrazili su očekivanje kako će ujedinjenje SDP-a BiH i USD-a, što još formalno trebaju potvrditi i članovi Kongresa SDP-a BiH u subotu u Sarajevu, predstavljati prvi korak za objedinjavanje socijaldemokratskih stranaka.

'Kongresu SDP-a BiH ćemo predložiti odgovorajuću deklaraciju kojom ćemo tražiti potporu, ne samo ovom sporazumu nego da obveže novo vodstvo da nastavi ovaj proces. Ima još političkih snaga koje trebaju biti dio jednog jedinstvenog socijaldemokratskog organizma koji se zove SDP BiH', rekao je Lagumdžija na konferenciji za novinare.

Na novinarski upit podrazumijeva li to pozivnicu za ujedinjenje s Demokratskom frontom Željka Komšića, koja je ostvarila dobar rezultat na posljednjim izborima, Lagumdžija je rekao da se 'ne može sve odjednom'.

Predsjednik USD-a Miro Lazović ocijenio je kako ujedinjenje dviju stranaka prvi korak k potpunoj integraciji političkih stranaka socijaldemokratske orijentacije 'ali i čin brige za državu BiH'. Potpredsjednik USD-a Ivo Komšić, koji je i sarajevski gradonačelnik, kazao je kako su vođeni razgovori s Demokratskom frontom oko objedinjavanja ljevice te je izrazio uvjerenje da će do toga u konačnici i doći.

SDP BiH je na posljednjim općim izborima u BiH doživio debakl osvojivši nešto više od 108.000 glasova, dok je četiri godine ranije dobio 284.000 glasova. Pritisnut lošim izbornim rezultatom i primjedbama članstva o autoritarnom vođenju stranke predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je odlučio nakon 17 godina prepustiti vodstvo stranke. Njegov nasljednik birat će se na Izvanrednom Kongresu SDP-a BiH koji će se u subotu 6. prosinca održati u Sarajevu.