BOSNA I HERCEGOVINA

SDA odlučna blokirati pokušaj smjene svojih ministara

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2012 11:56
  • Objavljeno 27.06.2012 u 11:51
tportal

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Smjena izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini koju pokušavaju provesti Socijaldemokratska partija BiH (SDP), HDZ BiH, HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost (SBB) u suradnji sa stranaka iz Republike Srpske neće biti lako provediva jer je Stranka demokratske akcije (SDA) čvrsto odlučila blokirati pokušaj smjene njenih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, prenose u srijedu lokalni mediji u BiH

Potpredsjednik SDA i zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović potvrdio je 'Oslobođenju' kako trojica njegovih kolega koji čine većinu u bošnjačkom klubu unutar Doma naroda državnog parlamenta neće sudjelovati u eventualnom odlučivanju o smjeni ministara obrane Muhameda Ibrahimovića i ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića pa neće ni biti potrebnog kvoruma za donošenje takve odluke.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je zahtjev parlamentu BiH za odlučivanje o smjeni ministara Ibrahimovića i Ahmetovića kao rezultat dogovora o uspostavi nove vladajuće većine iz koje bi bila isključena SDA.

Taj je zahtjev uvršten u dnevni red Zastupničkog doma čija je sjednica zakazana za 5. srpnja i sasvim je izvjesno kako će glasovima zastupnika iz stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu on i dobiti potrebnu potporu.

Tu odluku međutim mora potvrditi i Dom naroda kojega čini po pet zastupnika iz reda sva tri konstitutvna naroda. Taj dom punovažne odluke može donositi tek ako na sjednici sudjeluju najmanje po tri zastupnika iz reda svakog od tri konstitutivna naroda. Unutar bošnjačkog kluba SDA ima tri a SDP dva zastupnika.

'Zastupnici SDA u Domu naroda neće biti odsutni sa sjednica tog zakonodavnog tijela i sudjelovat će u radu sve do trenutka dok se ne pojavi sporna odluka o razrješenju dva ministra i jednog doministra iz reda SDA', kazao je Mehmedović pojašnjavajući kako će zastupnici SDA budu li smjene 'na silu' uvrštene u dnevni red jednostavno napustiti sjednicu.

Predsjedatelj kluba zastupnika HDZ BiH u parlamentu BiH Mato Franjičević potvrdio je kako je uz ovakav scenarij moguće da se planirane smjene 'otegnu' i do jeseni no pri tom upozorava kako bi se najavljena strategija SDA mogla pokazati 'radikalnom i veoma opasnom'.

Ministar Ahmetović, ujedno potpredsjendik SDA, odbija takve kvalifikacije i tvrdi kako njegova stranka samo pokušava zatštiti pravnu državu. 'Ukoliko budu smijenjeni ministri iz reda SDA, umjesto pravne države ulazimo u fazu anarhije u kojoj će kriminal postati pravilo a ne iznimka', izjavio je Ahmetović kako ga citiraju banjalučke 'Nezavisne novine'.

Ne budu li odluke o smjeni ministara iz SDA provedene tijekom srpnja, nova prilika za to s obzirom da parlament u kolovozu ne radi uslijedit će tek u rujnu što opet znači da bi se eventualno imenovanje novih ministara moglo očekivati tek kasno na jesen.

SDA je pravnu i političku bitku s SDP-om i drugim stranakama s kojima SDP koalira otvorila i na razini Federacije BiH. Najavljeno je kako će SDA podnijeti zahtjev Ustavnom sudu FBiH da se očituje o ustavnosti i zakonitosti smjene vodstva fedealnog parlamenta koju je SDP u suradnji s dva HDZ-a i SBB-om proveo u utorak.

SDA-ov predsjednik federalnog Zastupničkog doma Denis Zvizdić kojega su četiri stranke u utorak smijenile izjavio je kako tu odluku neće priznati sve dok o njoj pravorijek ne donese Ustavni sud. Upozorio je kako će do tada u ovom entitetu postojati dvovlašće i svojevrsna pravna anarhija.

Predsjednik FBiH Živko Budimir čiju smjenu također traže SDP i njegovi novi koalicijski partneri zbog njegova odbijanja da potpiše odluku o smjeni ministara u federalnoj vladi iz SDA i Hrvatske stranke prava (HSP), izjavio je kako je spreman raspustiti federalni parlament i zatražiti raspisivanje novih izbora ukoliko se ne nađe razumno rješenje za sadašnju političku krizu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi