'Rusija taj rat ne smije dobiti'

Scholz: Njemačka će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno

25.11.2022 u 15:10

Bionic
Reading

Njemačka će podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz, devet mjeseci nakon početka ruske agresije na tu zemlju

"Ukrajina može računati na to da ćemo joj nastaviti pružati opsežnu financijsku i humanitarnu pomoć, kao i potporu u oružju koliko god to bude potrebno", rekao je Scholz u intervjuu njemačkom časopisu Focus u petak.

Njemačka je jedna od zemalja koje najviše pomažu Ukrajini. To se odnosi i na isporuke oružja, među kojim su samohodne haubice i proturaketni tenkovi Gepard. Kancelar je uz to spomenuo i višecijevne raketne bacače i sustav protuzračne obrane IRIS-T.

Scholz nije želio nagađati koliko će rat u Ukrajini trajati, ali je naglasio da "Rusija taj rat ne smije dobiti". Također, po njegovim riječima, ne smije biti upotrebe nuklearnog oružja, što je jasno rekla i međunarodna zajednica.

Upitan o tome je li ruski predsjednik Vladimir Putin ratni zločinac, Scholz je rekao da "rat u Ukrajini krši sva pravila međunarodnog prava i Vladimir Putin je odgovoran za taj rat". "Tamo su počinjeni nevjerojatno okrutni ratni zločini", kazao je njemački kancelar dodavši da će Njemačka pomoći u rješavanju zločina, identificiranju odgovornih i pozivanju na odgovornost.

Scholz je ocijenio da trenutna strategija Rusije u ratu ne donosi rezultate. Pokušaj ruske vojske da teškim raketnim napadima slomi ukrajinski duh otpora očito ne uspijeva, unatoč strašnim razaranjima, dodao je.

Ruska nada o tome da bi masovno kretanje izbjeglica koje bježe iz Ukrajine moglo ugroziti potporu europskih zemalja "također se pokazuje pogreškom", istaknuo je kancelar.

Međutim, nije jasno kakve će zaključke Rusija izvući iz svog neuspjeha. "Trenutno se to ne mogu pouzdano predvidjeti", rekao je Scholz.