OREŠKOVIĆ I TUSK O IZBJEGLICAMA

'Schengen nije jedino rješenje, ali bez Schengena nema rješenja'

02.03.2016 u 14:44

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sastao se u srijedu u Banskim dvorima s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a glavna tema razgovora bila je izbjeglička kriza. Orešković i Tusk su se složili da je poštivanje šengenskih pravila ključ za postizanje zajedničkog rješenja. Također je naglašeno da se treba pomoći zemljama koje trpe najveći priljev izbjeglica, poput Makedonije i Grčke, i da je ključ rješenja u zaustavljanju izbjegličkog vala u dogovoru između EU-a i Turske. Tusk se nalazi na mini turneji u zemljama koje se nalaze duž takozvane balkanske izbjegličke rute

U srijedu je posjetio izbjeglički kamp u Dobovi na hrvatsko-slovenskoj granici, nakon čega je stigao u Zagreb na susret s premijerom Oreškovićem. Poslije Zagreba Tusk ide u Skopje i u četvrtak ujutro u Grčku. Kraj turneje mu je u Turskoj, zemlji koja je ključna za rješavanje problema migrantske krize. Posjet glavnim zemljama na balkanskoj ruti migranata trebao bi pridonijeti europskom konsenzusu o načinu postupanja u migrantskoj krizi i pripremi samita s Turskom 7. ožujka i Europskog vijeća 17. i 18. ožujka.

13:41
Konferencija za novinare je gotova. Novinarima nije bilo dopušteno postavljati pitanja. 

13:40 Tusk je istaknuo: 'EU razumije tešku situaciju vlasti u Makedoniji i ne smijemo ih ostaviti same u ovoj situaciji. Moramo učiniti sve kako bi EU surađivao s Turskom, kako bi se smanjio pritisak migranata na tu zemlju.' Na sastanku u Dobovi imao je, kaže, priliku vidjeti kakva je situacija na hrvatsko-slovenskoj granici. Bio je to dokaz težine situacije, kako migrantima tako i službenicima na granicama koji obavljaju svoj posao. 'Ne možemo si priuštiti da ne uspijemo', rekao je.

13:38  Kazao je da šengenska pravila ne mogu riješiti krizu, ali i da se bez Schengena ne može riješiti problem. 'Nema alternative poštivanju šengenskih pravila i samo Schengen može biti temelj zajedničkog europskog rješenja. Trebamo se vratiti u situaciju u kojoj sve članice EU-a primjenjuju sva pravila, ne samo Schengen, nego i sva ostala pravila. Članice EU-a trebaju odbiti ulazak državljanima trećih zemalja koji nemaju osnovne uvjete za ulazak ili nisu zatražili azil iako su na to imali pravo. Teško će biti ponovo postići da se Schengen primjenjuje, ali trebamo raditi na tome.'

13:37 Tusk je kazao da mu je uvijek drago doći u Zagreb. Kazao je da je migrantska kriza velik problem za Hrvatsku i cijelu regiju. Europska je unija pred velikim izazovom koji uzrokuje sukobe i zategnute odnose i među samim zemljama članicama.

13:36 Orešković je kazao da bi angažman vojske trebao uslijediti samo kao pomoć policiji, ali da će o tome više nakon povratka iz Bruxellesa.

13:34 Orešković kaže da je tema razgovora bila migrantska kriza, s tri osnovne točke: da se održi Schengen, da cijeli EU maksimalno pomogne Grčkoj te da pruži podrška Makedoniji. 'Tamo imamo i našu policiju te imamo odličnu koordinaciju između Austrije, Srbije, Makedonije i Slovenije', kazao je Orešković i dodao da očekuje veću pomoć i od EU-a.

13:15
Orešković i Tusk su se malo dulje zadržali u razgovoru te kasni presica koju prenosi Vlada na svome kanalu na YouTubeu.