POZNAT I RECEPT

Savršena SF hrana Soylent prošla testove!

21.02.2014 u 13:21

Bionic
Reading

Za velik broj zaposlenih ljudi u razvijenim zemljama pripremanje hrane posljednjih je godina postalo pravi luksuz za koji jednostavno ne nalaze dovoljno vremena

Milijuni se stoga hrane po restoranima, menzama, pečenjarama, pizzerijama, restoranima brze hrane ili si sami na brzinu spremaju gotova jela i sendviče.

Ništa drugačije nije radio ni američki softveraš Robert Rhinehart. Barem do prošle godine kada je shvatio da se hrani nezdravo i odlučio kreirati jednostavno, univerzalno jelo koje bi bilo jeftino, a pokrilo bi sve ključne ljudske nutricionističke potrebe.

Smislio je hranu u prahu i nazvao je Soylent, slično kao u znanstveno-fantastičnom filmu 'Soylent Green'. Ključna je razlika što u njoj nema nikakvih tajnih, zastrašujućih sastojaka.

'Pretpostavio sam da tijelu ne treba sama hrana, već kemikalije i elementi od kojih je sastavljena', napisao je prošle godine na svom blogu Rhinehart.

Američki programer smatra da znanost može, baš kao i u mnogim drugim područjima, ponuditi bolja rješenja od prirode. Zapravo, uvjeren je da smo tu poprilično zaostali.

Njegova je ideja očekivano naišla na oštre kritike nutricionista koji su ga uglavnom optužili za nedostatak stručnosti, ali i zbog zanemarivanja nekih važnih dimenzija prirodne hrane kao što su uživanje u okusu i društvena interakcija. Međutim Rhinehart se nije dao smesti. Svoju je formulu osobno provjerio, mjesecima se hranio samo Soylentom i, kako tvrdi, postao zdraviji, energičniji i odmorniji.

'Što se tiče moga tijela, uživam u potpunoj, balansiranoj i vrlo zdravoj hrani. Tako se osjećam, no budući da volim objektivnost i mjerenja, još uvijek testiram svoju krv, tijelo i mozak', napisao je Rhinehart.

Soylent su nedavno testirali i stručnjaci, a Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) potvrdila je da zadovoljava brojne zdravstvene uvjete, te da, među ostalim, smanjuje rizik od bolesti srca i nekih oblika raka. Njegov je proizvod nedavno dobio i naljepnicu koja predstavlja sve ključne hranjive sastojke koje sadrži:

Kliknite za cijeli sastav

Maltodekstrin, protein riže, zobeno brašno, mješavina minerala poput kalija, kalcija, magnezija, molibdena, cinka i mangana, zatim vitamina poput C, E, B3, B5, B6, B2, B, B2, K1, D2 i A, zatim sojin lecitin, arapsku gumu od akacije, sol, umjetni okus, sladilo, soju te ulja kanole i ribe (pogledajte cijelu listu desno). Što je posebno važno, Soylent sadrži značajno manje kalorija od prosječnog obroka.

25-godišnji programer ipak ističe da Soylent ne treba doživljavati kao lijek niti preporučuje da se njime zamijene svi obroci. Po Rhinehartu on bi mogao biti dobra zamjena za nezdravu, brzu hranu koja se jede s nogu ili pred TV-om, ali ne i za obiteljske ručkove ili izlaske u dobre restorane u dobrom društvu.

Rhinehart smatra da bi Soylent mogao uvesti pravu revoluciju u proizvodnju hrane i svjetsku ekonomiju jer su niski troškovi njegove proizvodnje i transporta te trajnost i velika prehrambena vrijednost savršena kombinacija za rješavanje problema gladi i prirodnih katastrofa te problema bacanja hrane.

Američki mediji javljaju da je uspio zainteresirati i poslovne ljude. Do sada je već dobio 2,2 milijuna eura pa je masovna proizvodnja Soylenta 1.0 započela. Cijena jednog obroka s poštarinom u SAD-u će biti 3,1 dolara.

Jedno je sigurno – ako ništa drugo, mnogi će ga probati iz čiste radoznalosti. Što će biti dalje, veliko je pitanje. O ukusima se ne raspravlja, osobito ne prije degustiranja!