REAKCIJA IZ SRBIJE

Savo Štrbac: Ni ja ne bih osudio Purdu!

03.03.2011 u 15:04

Bionic
Reading

Savo Štrbac, šef Veritasa, srpski aktivist koji se bavi istraživanjem ratnih zločina, nakon prvih informacija da srpsko tužiteljstvo odustaje od progona Tihomira Purde i ostalih hrvatskih branitelja koji su u srpskim logorima prisiljeni potpisati priznanja o navodnim zločinima, ne smatra da je ta odluka nastala pod političkim pritiskom te smatra da na temelju spisa i svjedočanstava te da nikako nema osnove za njihov progon

'Niti ja ih ne bi osudio', izjavio je za tportal.hr Savo Štrbac, šef Veritasa, srpske udruge za istraživanje ratnih zločina, Savo Štrbac neposredno nakon vijesti da srpsko tužiteljstvo odustaje od progona hrvatskog branitelja Tihomira Purde.

'Imao sam prilike čuti u medijima što su govorili osumnjičeni, i vidjeti što piše u spisima vojnog tužilaštva. Na osnovi takvih dokaza, ni ja ih ne bih osudio, ni prije 20 godina, niti danas', kaže Štrbac.

On je podsjetio da nitko od živih suboraca pokojnog Bojana Gačića i dvojice neimenovanih žrtava ubijenih tijekom vukovarskih borbi pripadnika JNA i Zbora narodne garde koji su se pojavili i dali iskaze nije vidio sam događaj.

Štrbac kaže da ne može isključiti mogućnost da je optužba povučena i pod političkim pritiskom.

'Ipak je taj događaj uzburkao mnogo toga u regiji, posebno u Hrvatskoj. Ali vjerujem da je srpsko tužilaštvo sve profesionalno uradilo. Težina ovakve odluke tužilaštva je što se ovaj slučaj ispolitizirao. Da se slučaj vodio u tišini, isti bi bio ishod, ali bi daleko bilo lakše onima koji treba da donesu odluku', rekao je on dodajući da vjeruje da bi se, da nije bilo slučaja Purda, u Hrvatskoj našao drugi povod za masovne prosvjede.

Štrbac kaže i da je Srbima iz Hrvatske 'ovaj slučaj dobrodošao'.

'Da se nije desio, trebali bi ga sami izmisliti zato što je Hrvatsko pravosuđe procesuiralo i osudilo na temelju još slabijih dokaza mnoge pripadnike JNA. Purda i ostali su izjave dali u zarobljeništvu. Isto je bilo i u Hrvatskoj. U ratnim vremenima u 'konačištima', kako su Hrvati zvali logore, uvjeti su bili gadni za zarobljenike. Imamo još drastičnije primjere ponašanja prema zarobljenicima u hrvatskim logorima. Mučenja koja su se dešavala prelaze granice ljudske mašte', ocijenio je Štrbac.

'Odjednom je kod Hrvata proradila svijest o pravdi i pravičnosti. Zato je Purda dobro došao da možemo uspoređivati i jednu i drugu stranu', dodao je on.

Štrbac je rekao da je Veritas priopćio da je Srbin iz Hrvatske Kostajnice Marin Krivošić počeo prosvjed glađu u zatvoru Županijskog suda u Sisku. Krivošić, koji je izručen iz Crne Gore u Hrvatsku i tereti se za zločin protiv civilnog stanovništva, kako kaže Štrbac, 'samo traži da mu se nakon osam mjeseci sudi, odnosno da počne glavni pretres, jer smatra da je potpuno nevin'.

'On je državljanin Srbije, a oko njega nema 'buke i vike'. On ima četvero djece u Srbiji koje nije vidio osam mjeseci. Zato nam je Purda potreban', rekao je Štrbac.

On je rekao i da je cijeli slučaj podrobno u svojoj knjizi opisao jedan od osumnjičenih, Petar Janjič Tromblon, koji je, kako je naveo, pokojnog Gačića dovezao do vukovarske bolnice 5. studenog, pet dana nakon što je preminuo tijekom druge operacije.

On je podsjetio i da je Vojni sud u Beogradu u drugom predmetu otvorio istragu protiv ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac te kirurga koji je operirao pokojnog Gačića, također preminulog Jure Njavra, za nesavjesno liječenje.