otvoreno pismo

Savjeti mladih Zagreba i Splita od ministrice Murganić traže bržu izradu Nacionalnog programa za mlade

31.07.2018 u 10:32

Bionic
Reading

Savjet mladih grada Zagreba i Savjet mladih grada Splita uputili su otvoreno pismo Nadi Murganić, ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, vezano za izradu Nacionalnog programa za mlade 2018. - 2021.

Riječ je o programu koji je usko vezan za teme građanskog odgoja i obrazovanja, pa savjeti mladih u otvorenom pismu predlažu da nadležno ministarstvo u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u narednom periodu aktivno radi na unapređenju ove aktivnosti. Nastavno, predlažu da jedan od krajnjih ciljeva bude i uvođenje samostalnog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje.

Također, ističu kako je važno upoznati mlade sa svim mogućnostima koje nudi današnje tržište rada kako bi donijeli što kvalitetniju odluku o nastavku školovanja i profesionalnoj karijeri. Stoga predlažu jaču i aktivniju popularizaciju profesionalne orijentacije u osnovnim i srednjim školama, a posebno poticanje aktivnosti kojima će se mladi učiti o kvalitetama deficitarnih zanimanja.

U pismu su se dotaknuli i teme zdravlja, sportskih aktivnosti i redovite rekreacije, pa savjeti mladih predlažu državno poticanje lokalnih jedinica na uvođenje besplatnih rekreativnih sportskih aktivnosti za sve mlade ljude. To uključuje izgradnju deficitarnih sportskih centara, održavanje postojećih sportskih centara koji postoje za te svrhe te plaćanje naknade trenerima koji bi vodili navedene aktivnosti.

  • +12
Sportske igre mladih 2018., Zagreb Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Sukladno navedenom, pozivaju nadležno ministarstvo da što prije objavi datum konstituiranja radne skupine za izradu Nacionalnog programa za mlade 2018. - 2021. te da sve njene članove objavi na svojim web stranicama. Također smatraju da se o procesu izrade ovog dokumenta javnost treba što više i što opširnije informirati redovitim službenim objavama kako bi tijek izrade programa bio što transparentniji i dostupniji mladima.

Kako bi se što više aktera uključilo u kreiranje programa, savjeti mladih smatraju da bi nadležno ministarstvo trebalo poslati koncept obrasca svim županijama, gradovima i općinama, odnosno njihovim odjelima za mlade, te svim konstituiranim savjetima mladih što djeluju na području Hrvatske.