SLAVONSKI BROD

Sava se zaledila nakon 25 godina

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 04.02.2012 20:18
  • Objavljeno 04.02.2012 u 20:08
Zaleđena Drava

Zaleđena Drava

Izvor: Cropix / Autor: Dorian Horvat / CROPIX

Brođani zaleđenu Savu nisu vidjeli desetljećima. Posljednji put Sava je u potpunosti bila zaleđena 1985. i 1987.godine

Zbog niskih temperatura koje se i po danu spuštaju ispod minus deset stupnjeva počela se smrzavati rijeka Sava kod Slavonskog Broda. Uz obalu se stvara led debeo nekoliko centimetara, a ledene sante plutaju sredinom korita.

Jure Miskovic / CROPIX

Jure Miskovic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Brođani zaleđenu Savu nisu vidjeli desetljećima. Posljednji puta Sava je u potpunosti bila zaleđena 1985. i 1987.godine. Unatoč niskim temperaturama, plovidba rijekom još uvijek nije obustavljena, a vodostaj i stanje plovnog puta provjerava se nekoliko puta na dan.

Hladna voda i led u Savu dolaze iz pritoka i većih rijeka u Bosni i Hercegovini, poput Une i Vrbasa.

Hrvatske vode angažirale su dva ledolomca koji će od danas krenuti u razbijanje leda na rijeci Dravi, izvijestio je osječki Vodno-gospodarski odjel (VGO) Hrvatskih voda.

Na Dravi u Osječko-baranjskoj županiji jučer su proglašene redovite mjere obrane od leda. Postotak leda kreće se od 40 do 90 posto, a mjestimice je stvoren ledostaj.

Na pojedinim mjestima došlo je do stvaranja ledostaja, pa su stoga angažirani ledolomci, kako se ne bi pojavile ledene barijere, posebice kod mostova ili na užim profilima toka Drave, rekao je direktor osječkoga Vodno-gospodarskog odjela Zoran Đuroković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi