SULUDA PRAVILA

Saudijski bloger uhićen zbog 'bogohulnog' tvitanja!

10.02.2012 u 13:40

Bionic
Reading

Hamza Kashgari navodno je uvrijedio Muhameda na Twitteru, za što mu u domovini prijeti smrtna kazna

Saudijski bloger koji je na Twitteru navodno uvrijedio muslimanskog proroka Muhameda uhićen je u Maleziji nakon što je naputio Saudijsku Arabiju, prenosi Al Jazeera. Hamza Kashgari namjeravao je doći do Novog Zelanda, gdje se nadao dobiti politički azil, no uhićen je u četvrtak po dolasku u zračnu luku u Kuala Lumpuru.

Policijski je glasnogovornik za Reuters potvrdio da je 23-godišnjak uhićen u Interpolovoj operaciji. Međutim, zasad nije poznato hoće li bloger iz Jeddaha, grada na zapadu Saudijske Arabije, biti izručen toj zemlji. Bogohuljenje je u Saudijskoj Arabiji težak zločin za koji je moguće dosuditi i smrtnu kaznu, dok su malezijski zakoni nešto blaži pa maksimalna zatvorska kazna iznosi tri godine.

Dio saudijskih vjerskih vođa i političkih dužnosnika pozvao je na ubijanje Kashgarija nakon tri posta koja je objavio na Twitteru povodom Muhamedova rođendana. Stvorena je i grupa na Facebooku nazvana 'Saudijski narod zahtijeva pogubljenje Hamze Kashgarija', koja je dosad prikupila gotovo 13 tisuća članova. Saudijski ministar informiranja zabranio je Kashgarijevu kolumnu u lokalnim novinama, a utjecajni vjerski vođa Nasser al-Omar pozvao na kažnjavanje smrću.

'Na tvoj rođendan nalazim te kamo god se okrenem. Reći ću da sam neke tvoje vidove volio, druge mrzio, a mnoge nisam mogao razumjeti', jedan je od tvitova koje je Kashgari objavio u subotu. Postove je uskoro sam obrisao, kao i svoj profil na Twitteru, a u istom je danu primio više od 30 tisuća odgovora – jedan je otkrio i njegovu kućnu adresu. Kashgari se i ispričao rekavši da je postao žrtveno janje jednog većeg sukoba.

'Zahtijevao sam svoje pravo na prakticiranje najosnovnijih ljudskih prava, slobodu izražavanja i mišljenja, tako da ništa nije bilo uzalud', izjavio je Kashgari za američki portal Daily Beast.

Kashgarijevi tvitovina Twitteru

'Na tvoj rođendan reći ću da sam volio buntovnika u tebi, da si mi uvijek bio izvor inspiracije te da ne volim aureole oko tebe. Neću se moliti za tebe.'

'Na tvoj rođendan nalazim te kamo god se okrenem. Reći ću da sam neke tvoje vidove volio, druge mrzio, a mnoge nisam mogao razumjeti.'

'Na tvoj rođendan neću ti se pokloniti. Neću ti ljubiti ruku. Umjesto toga rukovat ću se s tobom, kao što čine jednaki, i smiješiti ti se dok se ti smiješiš meni. Razgovarat ću s tobom kao prijatelj, ništa više.'