U ZAMJENU ZA ASADA

Saudijska Arabija ponudila Rusiji tajni dogovor o nafti

27.08.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Saudijska Arabija ponudila je Rusiji tajni dogovor o kontroli tržišta nafte pod uvjetom da Rusija odustane od podrške Asadovom režimu u Siriji, prenosi Daily Telegraph. Unatoč sve većim međunarodnim pritiscima, Vladimir Putin je odbio ikakvu promjenu stava

Napetoj situaciji u Siriji, sa sve izglednijom vojnom intervencijom SAD-a, Velike Britanije i vjerojatno Francuske, neočekivano se pridružila Saudijska Arabija koja je Rusiji predložila novi dogovor o cijenama nafte.

Kako prenosi britanski list, na susretu iza zatvorenih vrata Vladimir Putin i Bandar bin Sultan, šef Saudijske obavještajne službe, razgovarali su o novoj saudijsko-ruskoj strategiji za tržište nafte kojoj bi cilj bio zajedničko utvrđivanje cijene nafte i stabilizacija tržišta. Naime, cijena barela nafte narasla je do 122 dolara slijedom krize u Siriji.

Prema dostupnim informacijama iz ruskih i libanonskih novina, u pregovorima se ciljalo na mogući savez između Rusije i zemalja izvoznica nafte OPEC-a u zamjenu za ruski pristanak na vojnu intervenciju. Oni bi zajedno proizvodili oko 40 milijuna barela nafte dnevno, što bi činilo oko 45 posto svjetske proizvodnje. Jasno je da bi takav potez snažno utjecao na strateški razmještaj uloga na svjetskom tržištu nafte.

Na susretu koji se zbio prije tri tjedna u Putinovoj dači pored Moskve saudijski princ navodno je obećao očuvanje ruske vojno-mornaričke baze u Siriji u slučaju pada Asadovog režima te najavio da može jamčiti sigurnost na Zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju jer upravo Saudijska Arabija kontrolira čečenske pobunjenike.

No pitanje je zapravo koliki je točno utjecaj Saudijaca na globalnom tržištu nafte. Naime, oni mogu ograničiti isporuku vlastite nafte što bi podiglo cijene te direktno pogodilo Rusiju koja barel nafte trenutno plaća oko 100 dolara, no nije sigurno mogu li, primjerice, primorati Katar, još jednu važnu kariku u izvozu nafte, da slijedi njihovu taktiku.

Chris Skrebowski, urednik magazina Petroleum Review, podsjetio je da je niz zemalja izvoznica nafte trenutno u veoma nestabilnoj situaciji 'Libija skreće prema vojnom režimu, Nigerijom vladaju razbojničke skupine uz stalno opadanje izvoza, a Irak se vraća sukobu sunita i šijita iz 2006-07'.

Susret je navodno prošao u dramatičnom tonu, a Putin, iako se već dugo zalaže za osnivanje globalnog naftnog kartela kojim bi se obranilo dobavljače i umanjilo pritiske na tržište, odbio je saudijsku ponudu i ponovio da Rusija neće promijeniti svoj stav o Siriji te da Asadov režim i dalje najbolje predstavlja sirijski narod. Saudijski princ Bandar upozorio je da se 'vojna intervencija ne može izbjeći'.