korak naprijed?

Saudijke će moći služiti vojsku

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2018 19:55
  • Objavljeno 26.02.2018 u 19:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Saudijske se žene do četvrtka mogu prijaviti u vojsku u pokrajinama Rijad, Meka, al-Qasim i Medina, prenosi u ponedjeljak BBC, nakon što je kralj Salman u lipnju donio dekret prema kojem žene mogu voziti, a od prošlog mjeseca na stadionima pratiti nogometne utakmice.

Saudijske žene neće moći služiti u borbenim jedinicama, ali će moći raditi na poslovima sigurnosti. Da bi bile primljene kao vojnikinje moraju ispuniti 12 zahtjeva, uključujući da su saudijske državljanke, da imaju između 25 i 35 godina i da srednjoškolsku diplomu.

Žene i njihovi muški čuvari, obično muževi, očevi, sinovi ili braća, također moraju imati boravište u onoj pokrajini u kojoj se nudi posao.

Odluka o regrutiranju jedna je od brojnih reformi kojima se povećavaju ženska prava u toj konzervativnoj muslimanskoj kraljevini.

Udruge za ljudska prava, međutim, upozoravaju da saudijski diskriminirajući sustav muškog skrbništva nad ženama ostaje i dalje netaknut.

Saudijke tako od svojih supruga moraju dobiti dozvolu za putovanja, udaju ili izlazak iz zatvora.

Također ne smiju biti u društvu muškaraca koji im nisu u rodu, a u javnosti moraju nositi crne halje koje prekrivaju cijelo tijelo, tzv. "abaje".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!