misteriozni oklop

Saudijci nabavili tajnovite oklopnjake za koje se tek naknadno doznalo čemu doista služe

24.07.2018 u 21:26

Bionic
Reading

U jeku sukoba jemenskih Huta s koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija ovih dana su se na društvenim mrežama proširile fotografije dosad nepoznatih oklopljenih vozila saudijske vojske za koje se kasnije ispostavilo da, pored bojeve funkcije, imaju ulogu pružanja medicinske pomoći

Mediji specijalizirani za vojnu opremu su, naime, ovih dana analizirali nedavno objavljene fotografije na kojima se vidi dosad nepoznata saudijska vojna oprema, među kojima oklopljeni i modificirani kamioni marke Mercedes Benz.

'Premijera' oklopljenih kamiona dogodila se posve slučajno tijekom vojnih vježbi, a kako su vozila dosad bila nepoznata široj javnosti, ali i vojnim analitičarima, mnogi su tek nagađali čemu ona služe.

Misterij oko oklopnjaka riješila je sama saudijska vojska, točnije njihov sanitet koji je otkrio kako se radi o specijalnim pokretnim vojnim bolnicama koje se, pored vojnih, koriste u humanitarne svrhe.

>>> Vrije u Jemenu: Ovih pet stvari morate znati o sukobima u toj zemlji

Ravnateljstvo saudijskog saniteta je, naime, pojasnilo kako su kamioni opremljeni za hitne intervencije, neovisno radi li se o ratnim događanjima ili nekoj humanitarnoj katastrofi, te su spremni za korištenje na domaćem, ali i stranom terenu.

Saudijski sanitet je naveo kako će se oklopni kamioni prvenstveno koristiti kao medicinska potpora hodočasnicima u Meku i Medinu, ali i da su pokretne bolnice spremne za pružanje pomoći vojnicima ranjenim u sukobu sa šijitskim Hutima koje podupire saudijski protivnik Iran.