ZADIVLJUJUĆE SLIKE

Satelit Roseta iz blizine snimio golemi asteroid

12.07.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Europski satelit Rosetta nedavno je proletio pored velikog asteroida Lutetia i na Zemlju poslao analize koje bi mogle razjasniti neke tajne nastanka Sunčevog sustava

Dug 120 km, asteroid je najveći kojeg je ikada posjetio neki satelit. Izuzetno kvalitetne fotografije pokazuju njegov neobičan oblik, kratere stvorene u sudarima s drugim tijelima i zanimljive brazde. Satelit se s

Lutetijom sreo na oko 454 milijuna kilometara od Zemlje, dalje od Marsove orbite.

'Rosetta je otkrila novi svijet, a znanstvenici će se podacima zabavljati nekoliko godina', rekao je Holger Sierks, voditelj istraživanja na kameri Osiris koja je napravila snimke.

'Fotografije su veličanstvene, oduzimaju dah', izjavio je prof. David Southwood iz Europske svemirske agencije. 'To je povijesni dan, u kojem je Europa dokazala da može napraviti važne korake u istraživanju Sunčevog sustava. Sve je funkcioniralo poput sata', dodao je.

Znanstvenici se nadaju da će im prikupljeni podaci otkriti pravu prirodu Lutetije budući da je teleskopi na Zemlji ne mogu jasno klasificirati. Naime, neka promatranja pokazala su da je Lutetia tzv. asteroid tipa C, odnosno vrlo primitivno tijelo koje se gotovo uopće nije promijenilo te da na njoj postoje materijali iz vremena nastanka Sunčevog sustava prije nekih 4,6 milijardi godina. Međutim, neka druga mjerenja otkrila su na njenoj površini metale, što bi pak značilo da je prošla kroz veće promjene, odnosno da je asteroid tipa M.

Tijekom nekoliko sati prolaska pored Lutetije u subotu Rosetta je uključila sve svoje instrumente – kamere, spektrometre te uređaje za istraživanje magnetskog polja, plazme, prašine i sl. Asteroidu se najviše približila na 3.162 km, a letjela je pored njega relativnom brzinom od 15 kilometara u sekundi. Snimila je oko 400 fotografija, a za slanje svake od njih na Zemlju trebat će 10-ak minuta.

'Prema neobičnom izgledu površine rekla bih da se radi o asteroidu tipa C, međutim još uvijek ne možemo biti sigurni', objasnila je dr. Rita Schulz, znanstvenica na projektu Rosetta. 'Morat ćemo pričekati analizu infracrvenih podataka. To će biti ključ u razumijevanju asteroida', dodala je.

Konačni cilj putovanja ESA-inog satelita, lansiranog 2004. godine, jest komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko do kojeg bi trebao stići 2014.