LIBIJSKI REŽIM - ŠATOR PRED ORKANOM

Sarkozy traži hitne sankcije protiv Gadafija

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas je pozvao Europsku uniju da uvede 'brze i konkretne sankcije' protiv režima libijskog diktatora Gadafija. Samozvanom 'afričkom kralju svih kraljeva' okrenula je leđa i Italija, bivši kolonizator i najbliskija europska suradnica

Dok Sarkozy traži uvođenje ekonomskih i financijskih sankcija Libiji, talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini optužuje Gadafija za 'užasno masovno ubojstvo'.

'Međunarodna zajednica ne smije biti samo promatrač takvih masovnih kršenja ljudskih prava', upozorio je Sarkozy. Strahuje se da broj mrtvih u Libiji prelazi 1000. Čak i službene režimske brojke govore o najmanje 300 mrtvih, i to u trenucima dok obitelj Gadafi prijeti još većim ratnim razaranjima. Situacija je definitivno daleko teža nego u Tunisu i Egiptu.

SAD zasad još uvijek neuobičajeno šuti, premda su mediji ovih dana pisali da je predsjednik Barack Obama pod pritiskom da vojno intervenira u Libiji. Vašingtonski politolog Daniely Byman izjavio je Reutersu da SAD ne poznaje libijsku opoziciju i samim time ne zna može li postići neki sporazum s vođama revolucije.

Pukovnikova vojska bježi na Maltu

Strani novinari su proteklih sati konačno uspjeli ući na teritorij Libije, i to preko sjeveroistočne granice s Egiptom. To je još jedan dokaz da je Gadafi potpuno izgubio kontrolu nad istočnom pokrajinom Cirenaikom: granicu kontroliraju pobunjenici i vojska koja je prešla na njihovu stranu.

Italija, međutim, strahuje od vala izbjeglica koji bi je mogao zapljusnuti u slučaju građanskog rata u Libiji. Frattini upozorava da su prošlotjedni problemi s tuniskim imigrantima bili 'mačji kašalj' prema 300.000 prognanika koji bi se prema najbližoj europskoj postaji mogli uputiti ukoliko se obistine prijetnje pukovnika Gadafija.

Stvari se, naime, odvijaju u mučnoj atmosferi nastaloj nakon njegovog jezivog jučerašnjeg govora u kojem je zaprijetio da 'još nije naredio silu, a da će, kad to učini, sve gorjeti'. Najavio je da će se boriti do smrti i umrijeti kao mučenik, jer on je 'borac, revolucionar iz šatora'. Optužio je pobunjenike da su islamisti koji pokušavaju rascjepkati zemlju na emirate. No dok to viče, režim mu se raspada poput kule od karata: ministri daju ostavke i podržavaju prosvjednike, diplomati širom svijeta (uključujući predstavnike pri UN-u) demonstrativno odstupaju, a neki čak optužuju svog dojučerašnjeg Brata Vođu za genocid nad vlastitim narodom.

Dio vojske bježi od njega na susjednu Maltu odbijajući bombardirati prosvjednike, a već satima nije jasno što radi libijski ratni brod u malteškim vodama. Navodno plovi spuštenih zastava, što sugerira da se želi predati. Talijanski borbeni avioni već su u zraku.