VELIK DAN ZA FRANCUSKU

Sarkozy priveden na policijsko ispitivanje

01.07.2014 u 10:16

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy priveden je u utorak na ispitivanje zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti u izbornoj kampanji 2007. Ovo je prvi slučaj u modernoj povijesti Francuske da je bivši šef države zadržan na ispitivanju, izvještavaju francuski mediji

Sarkozy opovrgava umiješanost u bilo kakve nezakonitosti. Istraga bi mogla potkopati njegove ambicije o povratku na političku scenu, s koje se uklonio nakon poraza od Francoisa Hollandea na predsjedničkim izborima 2012.

Sarkozy je u utorak rano ujutro stigao na ispitivanje u ured istražitelja u Nanterru, zapadno od Pariza, nakon što su u ponedjeljak na ispitivanju zadržani njegov odvjetnik Thierry Harzog te dvoje sudaca Prizivnog suda, Gilbert Azibert i Patrick Sassoust.

'Gospodin Sarkozy priveden je u Nanterre i zadržan na ispitivanju', rekao je Reutersov izvor.

Glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll rekao je da je Sarkozy predmet interesa pravosudnih organa, baš kao i svatko drugi.

Istražitelji sumnjaju da je Sarkozy u policijsko-pravosudnom sustavu imao mrežu informatora koja ga je obavještavala o postojećim istragama protiv njega. Navodno je Sarkozy u zamjenu za informacije jednom sucu ponudio visoku funkciju u Monaku.

Istražitelji mogu zadržati Sarkozyja 24 sata te produljiti pritvor još jedan dan.