FRANCUSKA ZGROŽENA

Sarkozy povukao Obamu u politički cirkus

17.04.2012 u 07:18

Bionic
Reading

Da komunikacijske strategije unutar predsjedničke kampanje uvijek mogu iznenaditi i najciničnije, dokazao je Nicolas Sarkozy pred svoj govor na trgu Concorde, ove nedjelje u Parizu

Na televizijskim mrežama pojavio se kratki isječak video konferencije koju je iz Elizejske palače Sarkozy vodio s Barackom Obamom. Sniman u formi koje se ne bi posramio nijedan reality TV šou, ulomak prenosi početak konferencije u kojem Obama za početak izražava sućut francuskom predsjedniku zbog smrti Richarda Descoingsa u New Yorku, koji je djelovao kao Sarkozyjev savjetnik za obrazovanje.

Nakon kurtoaznog uvoda Obama napominje kako je Sarkozy trenutno sigurno veoma zaposlen, što je prilika koju francuski predsjednik neće propustiti. Naime, odmah napominje slavodobitnim tonom: 'Mi ćemo pobijediti. Vi i ja, zajedno.' Zatim se kamere udaljuju iz sobe, a jedino što se saznaje jest da su teme koje slijede iza zatvorenih vrata Sirija, Iran i nafta.

Ovaj posljednji komunikacijski 'coup' Nicolasa Sarkozyja može se bez puno dvojbi okarakterizirati kao očajnički pokušaj zadobivanja simpatija pred prvi krug predsjedničkih izbora, 22. travnja.

Posljednje ankete mu pokazuju pad popularnosti čak i u prvom krugu, dok se prednost Françoisa Hollandea u drugom krugu u međuvremenu samo povećala. Sindikati i socijalisti instantno su se obrušili na predsjednikov potez tvrdeći da njime slabi kredibilitet Pariza pred Washingtonom, no teško je u inscenaciji Sarkozyja kao Obaminog intimusa, koju prenosi i francuska novinska agencija, pronaći efektnijeg kritičara za neuspjeli dojam državnika svjetskog kova od predsjednika samog.

Inače, nedjelja je u Francuskoj bila rezervirana za govore dvaju glavnih kandidata. Sarkozy je svoje obraćanje izveo na trgu Concorde u Parizu, a Hollande pred Château de Vincennes pored Pariza.

U tim se govorima teško mogao pronaći kakav nov, pažnje vrijedan element (strategije su ipak već davno zacrtane), osim što je Sarkozy ovaj put izostavio problematiku oko Schengenskog sporazuma zamijenivši je kritikom Europske središnje banke čiju ulogu, kako tvrdi, namjerava temeljito preispitati jer ne potiče dovoljno ekonomski rast. To što je nanovo kritizirao europsku instituciju bez prijašnjih konzultacija s europskim partnerima Sarkozyju je zasad sigurno najmanji problem.