NEŽELJENA MANJINA

Sarkozy poveo politički rat protiv Roma

29.07.2010 u 07:52

Bionic
Reading

Predsjednik Nicolas Sarkozy naložio je uklanjanje 300 ilegalnih logora nomada i Roma po Francuskoj u borbi protiv kriminala i urbanog nasilja, što je uzbunilo neke skupine za zaštitu ljudskih prava

Sarkozy je također naredio da se odmah protjeraju Romi iz Bugarske i Rumunjske koji su kršili zakon. Sarkozy je prošlog tjedna obećao obračun nakon vikenda nereda u dva grada tijekom kojih je došlo i do napada Roma na policijsku stanicu.

U izjavi objavljenoj nakon posebnog ministarskog sastanka posvećenog problemu Roma predsjednikov ured je također najavio novi zakon do kraja godine kojim bi se iz razloga sigurnosti olakšalo protjerivanje skupina poput romskih.

Samo prošle godine je iz Francuske protjerano 10.000 Roma.

'U iduća tri mjeseca polovica ilegalnih naselja, logora i bespravno zauzetih prostora će biti uklonjena, odnosno njih oko 300', rekao je ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux nakon sastanka.

Skupine za zaštitu ljudskih prava su ocijenile da Sarkozyjeve izjave i odluka da sazove ministarski sastanak posvećen Romima stigmatizira društvenu skupinu s dugom kulturnom tradicijom.

Vlada je odgovorila da to nije pitanje etničke pripadnosti nego poštivanja zakona.

U izjavi predsjednikovog ureda se ilegalni logori opisuju kao 'izvori nezakonite trgovine, duboko šokantnih životnih uvjeta, iskorištavanja djece za prošenje, prostituciju i zločine'.