FRANCUSKI PREDSJEDNIČKI IZBORI

Sarkozy i Hollande u sukobu oko eura prije izborne šutnje

21.04.2012 u 00:25

Bionic
Reading

Francuski kandidati sukobili su se oko eura zadnjeg dana kampanje prije izborne šutnje u ponoć uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora na kojima, prema anketama, vodi kandidat socijalista Francois Hollande pred predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, prenose u petak agencije

U odvojenim radijskim intervjuima Sarkozy je rekao da je pomogao spašavati eurozonu u jednoj od najtežih dužničkih kriza, a Hollande ga je optužio za loše upravljanje javnim financijama.

'Opasnost od eksplozije eura više ne postoji', rekao je Sarkozy za radio RTL u petak dok posljednje ankete predviđaju da će u prvome krugu dobiti 25 posto glasova, a Hollande 28 posto i u drugome krugu pobijediti s 57 prema 43 posto za Sarkozyja.

'Europa se oporavlja i ne možemo si dopustiti pogreške', rekao je Sarkozy te ciljao na Hollandeovo upravljačko neiskustvo jer je u 'u deset godina vodio socijaliste' i o malo čemu odlučivao.

Čim odustane od strogih mjera štednje, smanjenja duga i deficita, Francusku će snaći sudbina Španjolske, rekao je Sarkozy, dok su Španjolci bijesni što ih svi francuski predsjednički kandidati navode kao loš primjer koji treba zaplašiti birače jer je nakon Grčke i Portugala najteže pogođena dužničkom krizom.

Hollande je za radio Europe 1 rekao u petak da je francuski proračun rezultat petogodišnje Sarkozyjeve politike i pozvao na poticanje rasta i borbu protiv dužničke krize.


Francuski javni dug iznosi 85,5 posto BDP-a, nezaposlenost 10 posto, a rast neće biti veći od od 0,9 posto.

'Najvažnije je dovesti javne financije u red', rekao je Hollande koji zagovara radikalno drukčiju ulogu Europske središnje banke koja bi po njemu trebala držati niske kamatne stope te izravno kreditirati države eurozone u teškoćama, a ne banke.

Financijska tržišta u Europi i američki Wall Street strahuju da je Hollandeovo fokusiranje na visoke poreze umjesto na rezanje javne potrošnje loše te da će izazvati nestabilnost tržišta.

Uoči izbora u Francuskoj odustali od izlaznih anketa

Francuske agencije za ispitivanje mišljenja javnosti neće objaviti rezultate izlaznih anketa niti projekcije izbornih rezultata nedjeljnih predsjedničkih izbora prije zatvaranja birališta u 20 sati, objavilo je u petak izborno povjerenstvo.

Po zakonu iz 1977. zabranjeno je objaviti rezultate takvih anketa tijekom izbornoga vikenda i tako zakonodavac želi izbjeći utjecanje na glasače. No dosad su strani mediji objavljivali predviđanja na temelju glasova prebrojanih u pokrajinskim biralištima koja se zatvaraju u 18 sati, dva sata prije nego u velikim gradovima.

Na posljednjim predsjedničkim izborima 2007. belgijski i švicarski mediji objavili su rane projekcije na svojim internetskim stranicama na francuskome, koje mnogi u Francuskoj prate. Izborno povjerenstvo boji se da će društvene mreže poput Facebooka i Twittera ovaj put biti još brže pa se s anketarima dogovorilo o embargu i tužit će sve francuske i strane medije koji prekrše embargo.

Hollande uznemiruje Njemačku jer ne odustaje od najave da će, ako pobijedi, mijenjati europski ugovor o proračunskoj disciplini. Kancelarka Angela Merkel inzistirala je da članice EU prihvate zlatno pravilo proračunske ravnoteže čime pristaju na gotovo automatske sankcije prijeđu li godišnji strukturni deficit od dopuštenih 0,5 posto.

Wall Street strahuje da će se Hollandeova pobjeda odraziti na stabilnost eura, a financijski i konzervativni krugovi Velike Britanije zabrinuti su kakav će učinak na londonski City imati pobjeda socijalista, piše AFP.

No utjecajan i liberalan britanski tjednik Economist piše da britanski financijski krugovi nisu oduševljeni ni Sarkozyjem. U financijskoj analizi sličnu ocjenu prenosi i Reuters citirajući stručnjake koji ne vide mnogo razlika u ekonomskom smislu između dvojice vodećih kandidata.

'Tko god pobijedi morat će uvjeriti tržišta da Pariz, unatoč slabu rastu i lošim financijama, ima više zajedničkog s jakim zajmodavcima sjeverne Europe nego s prezaduženim državama periferije eurozone', piše Reuters.

Francuska zadnjih 40 godina nije imala uravnotežene financije ni fiskalnu disciplinu i bitno je da francuske vlade provode strogu financijsku disciplinu.

Sarkozy i Hollande nastavit će dvoboj u ponedjeljak nizom izbornih kampanja, a jedino tv-sučeljavanje predviđeno je za 2. svibnja.