onečišćen zrak

Sarajevo se guši u smogu: Provjerili smo kakva je situacija u Hrvatskoj

05.12.2018 u 20:07

Bionic
Reading

Tri su dana građani Sarajeva udisali otrovni i zagađeni zrak, a indeks kvalitete zraka bio je sve gori. Tijekom utorka stanje se napokon znatno popravilo, a povodom te priče provjerili smo kakva je kvaliteta zraka u hrvatskim gradovima te postoji li opasnost za zdravlje

Na prvom mjestu po zagađenosti zraka je, očekivano, Slavonski Brod čiji stanovnici već godinama muče muku s visokim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku (dušikov dioksid, sumporov dioksid, ozon, ugljikov monoksid, sumporovodik, benzen te lebdeće čestice PM 2.5 i PM 10), a glavni je uzrok tome rafinerija nafte u susjednom Bosanskom Brodu.

Trenutna kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu izrazito je dobra jer ni jedna onečišćujuća tvar ne prelazi dozvoljeni prag, pa se indeks kvalitete zraka nalazi u kategoriji vrlo niskog zagađenja.

Koncentracija štetnih tvari smanjila se u odnosu na utorak kada je indeks kvalitete zraka zbog lebdećih čestica (mješavina organskih i anorganskih tvari, teških metala i sitnih čestica prašine) promjera manjeg od 2.5 mikrometra (PM 2.5) iznosio visokih 96.70, što pripada kategoriji vrlo visokog onečišćenja, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP).

Druga mjerna postaja Slavonski Brod-2 u utorak je izmjerila vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica promjera manjeg od 10 mikrometra (PM 10), pa je najveći izmjereni indeks kvalitete bio 146.3. U srijedu poslijepodne je iznosio 30,80, pa se može reći da je situacija za sada pod kontrolom.

Zrak nije pretjerano čist ni u glavnom gradu, pa je Zagreb zauzeo drugo mjesto zbog povećane koncentracije dušikovog dioksida. Indeks iznosi 50,5, dok su u utorak problem bile lebdeće čestice PM 10, pa je indeks bio 63,5 prema postaji Zagreb-2 na Maksimirskoj cesti. Postaja Zagreb-1 u Vukovarskoj ulici i Zagreb-3 na Sarajevskoj cesti trenutno pokazuju čišći zrak jer se podaci nalaze u razini vrlo niskog i niskog onečišćenja.

  • +8
Građani Slavonskog Broda godinama prosvjeduju protiv zagađenja u njihovom gradu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Opasnost prijeti i mještanima naselja Ripenda Verbanci, u sastavu grada Labina, koji se nalazi u kategoriji srednjeg onečišćenja zbog visoke koncentracije sumporovog dioksida, a indeks iznosi 53,40. Ta je koncentracija bila i najviša zabilježena mjerenjima u srijedu.

Unatoč rafineriji, Siščani u srijedu udišu čišći zrak što pokazuju sve tri mjerne postaje. Sisak-1, mjerna postaja u blizini rafinerije u utorak je zabilježila visoke koncentracije lebdećih čestica PM 10, pa je indeks kvalitete zraka iznosio 80,4, što pripada kategoriji visokog onečišćenja.

Gradovi s najčišćim zrakom, odnosno koji se nalaze u kategoriji vrlo niskog onečišćenja su Split, Karlovac, Kutina, Pula, Osijek, Varaždin i Velika Gorica.

U susjednoj Bosni i Hercegovini glavni grad postao je opasan po život jer su građani tri dana udisali ogromne koncentracije onečišćenog zraka. Iako se stanje osjetno popravilo tijekom srijede i pokazatelji su se spustili na normalne vrijednosti, u utorak u jutarnjim satima indeks kvalitete zraka bio je na brojci 383, duboko unutar zone koja označava opasno stanje koje utječe na život i zdravlje svih ljudi.

Najzagađeniji glavni grad u Europi je Skopje

Najzagađeniji glavni grad u Europi je Skopje prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za 2018. godinu koji pokazuju da Skopje ima najveću koncentraciju lebdećih čestica PM 2.5 i PM 10 u zraku među glavnim gradovima, o čemu je u studenom pisao Ekovjesnik.

Godišnja srednja razina čestica promjera manjeg od 2.5 mikrometra čestica u zraku iznosila je 40 mikrograma po kubičnom metru, dok je razina čestica promjera manjeg od 10 mikrometra 69 mikrograma po kubičnom metru. U Zagrebu je srednja razina PM 2.5 čestica iznosila 21 mikrogram po metru.

Kao razlog tome navodi se korištenje lož ulja ili drva za grijanje, ugljena, spaljivanje otpada na otvorenom te emisije iz zastarjelih industrijskih postrojenja i vozila. Dodatna otežana okolnost je i sam geografski položaj jer zbog okruženosti planinama nije moguća cirkulacija i onečišćeni zrak ostaje u gradu.