JE LI KOGA 'UTOPIO'?

Sapunar se aktivno branio, slučaj preuzeo USKOK

21.10.2013 u 17:06

  • +8

Privođenje Josipa Sapunara

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Bionic
Reading

Istragu koruptivnog lanca u Hrvatskim autocestama preuzeo je USKOK, potvrdio nam je to odvjetnik bivšeg financijskog direktora Hrvatskih autocesta Josipa Sapunara, Gordan Preglej nakon što je njegov klijent ispitan od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu. U međuvremenu Uskok je za Sapunara zatražio produljenje pritvora

Josip Sapunar, nakon što je noć proveo u prostorijama PNUSKOK-a na Oranicama, jutros je doveden u zgradu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

'Sapunar je iznosio obranu i odgovarao na sva postavljena pitanja o detaljima ne mogu govoriti. Mogu vam samo reći da je djelo prešlo u nadležnost USKOK-a', rekao je Preglej za tportal.hr.

Sapunarov drugi odvjetnik Veljko Miljević dodao je da će Uskok unutar zakonskog roka odlučiti kako će dalje tretirati njegova branjenika, koji je od subote osumnjičen za izvlačenje novca iz HAC-a.

Iz te su tvrtke navodno od 2006. do 2011. izvučeni milijuni eura preko nekoliko podizvođačkih tvrtki. Tzv. aktivnu obranu Sapunar je iznosio i prije tri godine kada je uhićen pod sumnjom da je HAC-ovim novcem, preko agencije Fimi media, punio HDZ-ov crni fond.

Priču do navodno koruptivnog lanca u HAC-u dovela je istraga o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). U toj je istrazi trećeoptuženi Igor Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Miljević tvrdi da je iznos protupravno stečene koristi značajno manji, no što su to objavljivali mediji.

U međuvremenu, Uskok je poslijepodne zatražio da se Sapunaru odredi jednomjesečni istražni zatvor.

O Uskokovu prijedlogu na sjednici čiji je početak zakazan za 17 sati trebao bi odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.