REPUBLIKANSKA PRIPETAVANJA

Santorum pobjedama u tri države zaustavio Romneyja

08.02.2012 u 13:51

Bionic
Reading

Bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum u utorak je pobijedio na republikanskim predizborima u Coloradu, Minesoti i Missouriju, prekinuvši pobjednički niz Mitta Romneyja i učinivši utrku za predsjedničku nominaciju stranke potpuno otvorenom

U izjavi za CNN, Santorum je kazao da je utrka za kandidata koji će se na predsjedničkim izborima 6. studenoga suprotstaviti Baracku Obami sada na ničijoj zemlji.

Na temelju nepotpunih rezultata i projekcija američkih TV mreža, Santorum je osvojio predizbore u Minnesoti i Missouriju, a Republikanska stranka Colorada je objavila da je Santorum pobjednik i u toj državi.

Romney, bivši guverner Massachusettsa koji je pobijedio na tri od dosadašnjih pet predizbora, u Missouriju je završio na drugom a u Minnesoti na trećem mjestu.

Ultrakonzervativni kongresnik iz Teksasa Ron Paul zauzeo je drugo mjesto u Minnesoti, a treće u Missouriju.

Bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, Newt Gingrich, drugoplasirani u dosadašnjoj utrci za nominaciju, nije bio na glasačkom listiću u Missouriju, a u Minnesoti je završio na četvrtom mjestu.

U pobjedničkom govoru u svom stožeru u St. Charlesu, u Missouriju, Santorum je sebe pozicionirao kao kandidata koji nudi najjasniji kontrast prema predsjedniku Baracku Obami. ‘Je ne stoji ovdje i tvrdim da sam konzervativna alternativa Mittu Romneyju. Ja stojim ovdje da bih bio konzervativna alternativa Baracku Obami’, rekao je pred okupljenim pristašama.

Santorum je govor ispunio retorikom ultrakonzervativnog pokreta Tea party (Čajanka) o maloj vladi, Ustavu i individualnim slobodama, uz upozorenje biračima da će u studenome braniti ugrožene američke slobode.

‘Ovi su izbori u biti o tome kakvu ćemo zemlju predati svojoj djeci. Na ovim je izborima u pitanju sloboda. Mi trebamo biti glas za slobodu’, poručio je.

Romney je bio puno suzdržaniji u govoru, rekavši da je čestitao Santorumu ali je također kazao kako vjeruje da će na završetku predizbora on biti republikanski predsjednički kandidat.

U posljednjih tjedan dana, Romney je bio u neospornom vodstvu, nakon pobjeda na Floridi i u Nevadi, a očekivao je dobre rezultate i u u Minnesoti i Coloradu, gdje je pobijedio na predizborima 2008. Nakon sinoćnjih poraza iz njegove su kampanje odmah krenuli u kontrolu štete.

‘Naravno, ne postoji način da bilo koji kandidat osvoji prvo mjesto u svakom pojedinom natjecanju - John McCain je izgubio u 19 država 2008., pa očekujemo da će i naši protivnici osvojiti nekoliko pobjeda’, rekao je politički direktor Romneyjeve kampanje Rich Beeson u podsjetniku za novinare.

Predizbori u Maineu, koji traju tjedna dana, završit će 11. veljače, a republikanska utrka za nominaciju nastavlja se 28. veljače u Arizoni i Michiganu.

Američki tisak ocjenjuje u srijedu da je Santorum s tri pobjede zadao snažan udarac Romneyu. The Denver Post navodi da je njegova pobjeda u Coloradu veliki poremećaj, koji je ‘stvorio novu priču’. The Washington Post naziva rezultate ‘prekretnicom’ koja je Santoruma ponovo učinila ozbiljnim kandidatom i ‘usporila Romneyjev marš prema nominaciji’.

Online dnevnik Politico ističe da Santorumov hat-trick ‘otvara nova pitanja o spremnosti konzervativaca da prihvate Romneya kao svoga kandidata’.

Richard ‘Rick’ Santorum (53) iz Pittsburgha, bio je republikanski senator u dva mandata od 1995. do 2007. godine. Po struci je odvjetnik, a nakon odlaska iz Senata vratio se odvjetničkoj praksi. Po političkim je stajalištima socijalni konzervativac, uključujući i protivljenje istospolnim brakovima, dok na fiskalnom planu ima neujednačen pristup. U Senatu je podržavao neke velike vladine projekte u obrazovanju i prometu, a imao je vodeću ulogu u pokretanju reforme socijalne skrbi i glasovao za smanjenje poreza i proračunskog deficita. Kao predsjednički kandidat podržava fiskalne restrikcije i zabranu nenamjenske proračunske potrošnje, a u vanjskoj politici je izražavao stajališta ‘jastreba’, uključujući i odnose Irana i SAD-a.