INTERVJU: DAVID MARTIN

'Šansa da TTIP prođe u Europskom parlamentu je 50 posto'

07.03.2015 u 09:00

Bionic
Reading

David Martin, dugogodišnji zastupnik u Europskom parlamentu i stručnjak za trgovinska pitanja frakcije Socijalista i demokrata, u razgovoru za tportal.hr objašnjava koje su njegove dvojbe oko TTIP-a te kolike su šanse da će kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini i investicijama između SAD-a i EU-a dobiti dovoljnu podršku u Europskom parlamentu

Transatlantski trgovinski i investicijski sporazum (TTIP) između SAD-a i Europske unije od medijski zanemarene teme postao je jedna od najvrućih s ove strane Atlantika, između ostaloga i zahvaljujući angažmanu aktivista koji su protiv TTIP-a, jer ga smatraju još jednim udarom na radnička prava, okoliš i standard življenja u Europi. No kada bude ispregovaran konačni tekst sporazuma, što se planira učiniti do kraja ove godine, da bi TTIP doista zaživio, mora ga se ratificirati u nizu parlamenata članica Europske unije, kao uostalom i u Europskom parlamentu. To znači da će prava bitka oko TTIP-a započeti tek kada pregovori o njemu budu gotovi te nije nemoguće da će sporazum biti odbačen u nekom od nacionalnih parlamenata, čime se već zaprijetilo u Grčkoj.

Kada je pak riječ o Europskom parlamentu, od njegovih 751 člana/ice može se pretpostaviti da će liberalna frakcija ALDE podržati TTIP, jednako kao što nikoga neće iznenaditi ako Zeleni budu protiv. TTIP se zasigurno ne sviđa ni euroskepticima koji žele manje Europe, a ne još jedan veliki međunarodni sporazum koji im se 'nameće' iz Bruxellesa, tako da prolazak TTIP-a u Europskom parlamentu ovisi o dvije najveće frakcije, a to su Europska pučka stranka (EPP) i Socijalisti i demokrati (S&D). EPP većinom podržava TTIP te će zato biti presudni glasovi zastupnika iz frakcije S&D, koje su dio zastupnici iz Hrvatske koji su u Europski parlament izabrani u ime SDP-a.

Ukratko, europski će socijaldemokrati – kao druga najveća frakcija u Europskom parlamentu - odlučiti sudbinu TTIP-a, a sudeći po dosadašnjim prijeporima među drugovima, moguće je da će u frakciji doći i do raskola. Stoga smo o tome kako će se frakcija S&D postaviti oko TTIP-a razgovarali s dugogodišnjim zastupnikom u Europskom parlamentu Davidom Martinom, koji je glavni stručnjak socijalista i demokrata kada je riječ o međunarodnoj trgovini te detaljno prati sve oko TTIP-a.

Martin odmah ističe da Europska komisija zapravo najviše treba obratiti pozornost na primjedbe socijaldemokrata, bez obzira na koaliciju EPP-a i S&D-a koja je omogućila izbor pučanina Jean-Claudea Junckera na čelo Komisije, a socijaldemokrata Martina Schulza na čelo EU parlamenta.

U EU parlamentu za TTIP neće biti natpolovične većine bez frakcije S&D, kaže David Martin, pa onda kreće nabrajati koji su to problemi socijaldemokrata s trenutačnim pravcom pregovora o TTIP-u: 'Tri su ključne brige oko TTIP-a. Prva je ta da bi TTIP mogao ugroziti rad javnih službi, i to želimo zaštititi. Naročito se to odnosi na europske zdravstvene sustave koji moraju biti posve isključeni iz TTIP-a. Ne želimo ulazak američkih zdravstvenih osiguravatelja na europsko tržište što bi na kraju moglo dovesti do toga da u EU-u imamo američki zdravstveni sustav koji je posve privatiziran, a to nikako ne želimo. Druga je stvar zabrinutost oko tzv. regulatorne konvergencije, odnosno usklađivanja regulacija između EU-a i SAD-a. Smatramo da to usklađivanje treba ići prema višim kriterijima, a ne prema njihovu smanjivanju i slabljenju regulacija. Treće je to da bi bilo bolje u sporazumu imati odredbu koja određuje kako se prije pokretanja ISDS-a trebaju iskoristiti pravna sredstva u državi s obzirom na to da su pravosudni sustavi SAD-a i EU-a najrazvijeniji na svijetu.'


David Martin ističe da bi njegova frakcija lakše podržala TTIP bez mehanizma ISDS (Investor-State Dispute Settlement) u sporazumu: 'Ne želimo postavljati tzv. crvene linije u ovim pregovorima. Izrazili smo određene brige, što znači da smo izrazili jaku želju da se određene stvari dogovore. Jedna je od njih sugestija da se ISDS ukloni iz TTIP-a. Američka strana ističe da Europska unija koristi ISDS u svojim trgovinskim sporazumima s drugim državama svijeta, da EU ima više od tisuću raznih trgovinskih ugovora kojih je ISDS dio. Europska komisija nam pak govori da će ISDS iz TTIP-a biti mnogo bolji od onih postojećih te da će ih zamijeniti. Ali problem je u tome što su američke kompanije uvijek raspoložene za tužbe, mnogo više od europskih, pa je pitanje hoće li zloupotrebljavati ISDS.'

Kolegica Davida Martina iz frakcije S&D Biljana Borzan jedna je od zastupnika parlamenta koji su vidjeli tekst TTIP-a, o čemu je u dramatičnom tonu izvijestila javnost. Stoga pitamo kolika je zapravo tajnovitost oko TTIP-a i šteti li to imidžu sporazuma u javnosti? 'Iako postoji problema oko pristupa radnim papirima pregovarača o TTIP-u, pa se oko toga radi i velika fama, ovo su zapravo najtransparentniji pregovori o trgovinskom sporazumu između EU-a i nekoga otkako se sjećam, a u Europskom sam parlamentu od 1984. godine. Ipak, ta navodna misterioznost oko pregovora značajno šteti TTIP-u u javnosti, a također je frustrirajuće dobiti polovične informacije ili nemati mogućnost govoriti o onome što smo pročitali iz radnih dokumenata TTIP-a. Često se nađem u situaciji da me netko pita je li nešto u vezi TTIP-a istina, a ne mogu odgovoriti zbog povjerljivosti na koju su se obavezali svi koji su vidjeli aktualni tekst sporazuma', objašnjava Martin.

A kako je Martin zadovoljan suradnjom parlamenta i EK oko TTIP-a? 'Povjerenica Cecilia Maelstrom  definitivno je mnogo više spremna za suradnju nego njezin prethodnik. Dobro je i to što se počela baviti reakcijom javnog mnijenja u vezi TTIP-a. Ipak, na kraju će o svemu morati odlučivati i nacionalni parlamenti i Europski parlament, jer TTIP je tako veliki sporazum da mora imati sav taj legitimitet. Čini mi se da će EK na kraju malo kockati s TTIP-om. Očekuju da će postići doista dobar sporazum s Amerikancima te da se na kraju nitko zapravo neće usuditi odbiti ga. Rekao bih da se taj stav naročito njeguje kod onih u EK-u zaduženih za međunarodnu trgovinu, ali to bi im se moglo obiti o glavu. Trenutačno su šanse da TTIP prođe Europski parlament oko 50 posto', rekao nam je Martin.

S druge strane, Martin hvali glavnog pregovarača EU-a u vezi TTIP-a Ignacija Bercero-Garciju, kojega naziva vrhunskim stručnjakom i odličnim diplomatom. No sumnje ostaju oko američkog pristupa pregovorima: 'Koliko čujem od naše strane, pregovori o TTIP-u drugačiji su od svih prijašnjih. S Amerikancima nikad ništa nije pregovarano do zaključka, sve je otvoreno do samog kraja.'

To znači da ćemo tajne TTIP-a moći do kraja tek razumjeti kada bude dogovoren finalni tekst sporazuma i predstavljen javnosti. Tada je moguće da će se cijela frka oko TTIP-a ispuhati, jer će sporazum biti mnogo manje strašan od onoga što tvrde njegovi glasni i zasad uverljivi protivnici, ili će tenzije pak porasti jer će TTIP tada i neupitno postati ispunjenje najgorih noćnih mora europskih aktivista, sindikalista, ekologa i antikapitalista. David Martin je u pravu – šanse da TTIP prođe u EU-u zasad su fifty-fifty, što znači da je oko ovog prijepornog i dalekosežnog sporazuma čaša trenutačno i napola puna i napola prazna.