SINDIKALISTI O SPORAZUMU

Sanja Šprem: Nezadovoljstvo ima temelje; Matija Kroflin: Tko će učiti našu djecu za 10 godina?

31.10.2022 u 21:32

Bionic
Reading

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja i Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja gostovali su u Dnevniku HTV-a i komentirali sporazum Vlade i sindikata

Predstavnici Vlade i sindikata potpisali su sporazum na temelju kojeg se u ovoj i idućoj godini povećavaju osnovice plaća i druga materijalna prava za oko 240 tisuća zaposlenih u javnom i državnom sektoru. Od ukupno trinaest sindikata koji su bili uključeni u pregovore, Vladinu ponudu prihvatilo je njih jedanaest.

Predstavnik sindikata koji nije prihvatio Vladinu ponudu, Matija Kroflin, komentirao je za Dnevnik HTV-a premijerove riječi kako ne razumije postojeći socio-ekonomski trenutak.

- I ja mogu njemu uputit kritiku kako u ovim trenucima dok naši članovi prolaze teške situacije, kad njihove plaće rastu bitno manje, nego rastu plaće drugih u zemlji, kad će njihova realna plaća pasti ove godine 6 posto, da ne razumije njihovu poziciju, da je on socijalno neosjetljiv u ovoj situaciji. Nama je najproblematičnija 2023. godina. Djelomično zbog toga što smo uspjeli izboriti dva posto povećanja osnovice što je na razini godine 1,3 posto, a inflacija se već sad predviđa na 6 posto. Problematičnije je i da su pregovori kojima bi mi mogli utjecati na kupovnu moć naših članova stavljeni tek treći tjedan rujna. Mi smo i tražili da Vlada i ranije pregovara ako bude trebalo, premijer nije htio. Mogli smo onda to i dogovoriti u samom dodatku kolektivnog ugovora pa bi onda prihvatili svi sindikati. Mogli smo ugovoriti neku odredbu koja bi išla u smjeru da se plaće usklađuju iduće godine s rastom troškova života, rekao je.

Plaće i materijalni status

Sanja Šprem je rekla kako se ne može govoriti o podijeljenom mišljenju njihovih članova nego je jasni pokazatelj da je dio zaposlenika nezadovoljan ovakvom ponudom Vlade.

  • +6
Plenković sa sindikalistima Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

- Nezadovoljstvo ima svoje temelje, a to su plaće i materijalni status jer treba percipirati da zaposlenici u osnovnim školama dugo teže društvenom statusu. Nezadovoljstvo je očito i kulminira kroz duži dio godina i ovo treba shvatiti kao ozbiljnu poruku. Vlada sama mora uvidjeti da sustavno moramo ulagati u obrazovanje, da zaposlenici u osnovnim školama očekuju poboljšanja materijalnog i društvenog položaja. Obrazovni sindikati su uvijek pokazatelj statusa u javnim službama. Tih 50,77 posto u tom demokratskom postupku je prihvatilo ponudu Vlade i zato smo potpisali dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru, rekla je.

Kroflin: Mogli smo izboriti bolju poziciju za naše članove

Kroflin je rekao kako politički nije realno da je većina sindikata odbila prijedlog Vlade, da bi premijer došao i rekao da prekidaju pregovore.

Ono što je premijer rekao i ponudio, naši članovi su javno imali. Da smo imali više strpljenja neke stvari bi u idućoj godini uspjeli pomaknuti - pregovore dići na svibanj ili lipanj ili bolji okvir oko čega ćemo pregovarati iduće godine. Mogli smo izboriti bolju poziciju za naše članove, sigurno ne lošiju, rekao je.

Vlada i sindikati Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Šprem je rekla kako ih očekuju jako kompleksni pregovori za sustav kompletnog obrazovanja.

- Kroz granske kolektivne ugovore ugovaraju se sve specifičnosti sustava i važni su dodaci. Svi zaposlenici očekuju da se u granskom kolektivnom ugovoru poboljšaju njihova materijalna prava i njihov status, rekla je.

"Već sad postoje problemi privući adekvatni kadar u javne službe"

Matija Kroflin je naglasio kako vidi crnu i vrlo tmurnu budućnost s ovakvim pristupom plaćama.

- Već sad postoje problemi privući adekvatni kadar u javne službe i džepove gdje je nemoguće pronaći adekvatne zaposlenike, upravo u prosvjeti - matematici, kemiji, biologiji, fizici i informatici. Ne znam tko će našu djecu učiti za 10-ak godina u tim predmetima. Visokokvalificirane radnike je isto teško privući jer odnos i jaz u javnim službama i privredi je sve veći, a naši stručnjaci koji bi mogli pronaći mjesto u javnim službama i doprinositi kvaliteti javnih servisa vrlo lako nalaze posao u inozemstvu, rekao je.

Sanja Šprem je rekla kako je nastavak pregovora krucijalni moment zbog čega su sindikati javnih službi prihvatili ponudu Vlade.

- Samo 6+2, a naš je zahtjev bio 8+5, definitivno bi bilo nedovoljno. Nastavak pregovora u rujnu je osiguran, ali pregovori se mogu otvoriti i ranije, zaključila je.