povećanje osnovice plaća

Vlada i sindikati potpisali sporazum, Plenković poručio: 'Ovo je okvir dogovora s obzirom na ekonomsku situaciju danas'

31.10.2022 u 15:52

Bionic
Reading

Vlada i sindikati potpisali su u ponedjeljak dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe, kojim se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini

'Zaista mi je veliko zadovoljstvo i posebno želim naglasiti ulogu ministra Piletića koji je u ime Vlade vodio pregovore, da smo prije nekoliko dana došli do zajednički došli do dogovora i kompromisa. Naglašavam zajednički jer ovo nije situacija u kojoj netko treba izgubiti, a netko pobijediti. Mislim da smo u proteklih šest godina dokazali da smo spremni voditi dijalog i tražiti rješenja koja će unaprijediti položaj radnika u državnim i javnim službama', izjavio je Plenković, javlja N1.

Istaknuo je kako su pregovori dio nastojanja Vlade da standrad građana bude bolji.

'Mislim da je ovaj kompromis, naglašavam kompromis, o povećanju od 6% od 1. listopada plus 2% od 1. travnja fiksnih dogovorenih za nekoliko mjeseci i dogovor da se pregovori ponovno započnu u rujnu je okvir, doprinos je podizanje božićnice, regresa, dara za dijete… Međutim, to nije sve. Ovo je okvir dogovora s obzirom na ekonomsku situaciju danas, ako se ona iz bilo kojih razloga, mahom su vanjski, izmijeni. Mislim da je važno da tu poruku pošaljemo javnosti. Današnje potpisivanje sporazuma predstavlja logičan slijed dijaloga i prije svega povjerenja. Ovi pregovori nisu bili ni predugi ni preteški”, rekao je Plenković prije potpisivanja.

Vlada i sindikati Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Također je rekao da mu je žao što dva od 11 sindikata nisu pristala na potpisivanje sporazuma i time pokazala razumijevanje za socioekonomsku situaciju, ali da će se bolji materijalni uvjeti odnositi i na radnike iz sektora koje ti sindikati predstavljaju.

Podsjetimo, Vlada je sindikatima javnih i državnih službi ponudila povećanje osnovice za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine. Također je predviđeno povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 754 kune te početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini najkasnije u trećem tjednu rujna.

Do potpisivanja dodatka TKU-a i KU-a dolazi nakon što se sindikalno članstvo devet od 11 sindikata koji su sudjelovali u pregovorima izjasnilo za prihvaćanje Vladine ponude.

Vladinu ponudu nisu prihvatili sindikat Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u znanosti i visokom smatrajući da im je to nedovoljno povećanje plaća s obzirom na inflatorna kretanja.