PREMIJER i sindikalisti

[VIDEO] Vlada i sindikati ponovno će pregovarati o plaćama ako inflacija bude previsoka

31.10.2022 u 16:08

Bionic
Reading

Čelnici sindikata i premijer Andrej Plenković u ponedjeljak su izrazili zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o rastu plaća i materijalnih prava u državnim i javnim službama i poručili da će se pregovori ponovno pokrenuti prije rujna ako to bude zahtijevao inflacijski pritisak

"U manje od 12 mjeseci osnovica plaća u državnim i javnim službama povećava se za 12,44, a godišnja inflacija bit će 10,4 posto", istaknuo je premijer Plenković nakon potpisivanja sporazuma sa sindikatima.

Poručio je kako Vlada nije slijepa ni nijema, te da će, u skladu s okolnostima, sjesti ponovno za stol sa sindikatima i pregovarati, što se u ovom trenutku ne može predvidjeti.

Na temelju danas potpisanoga sporazuma, plaće u javnim i državnim službama povećavaju se za šest posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja iduće godine.

Također je predviđeno povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 754 kune te početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini najkasnije u trećem tjednu rujna.

Činjenicu da je sporazum potpisalo 11 od 13 sindikata u javnim i državnim službama, premijer je ocijenio "snažnom podrškom" te dodao da su u Vladi shvatili i poruku dijela sindikalnog članstva koje je odbilo ponudu.

Naime, sporazum su odbili potpisati sindikat Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju s obrazloženjem da je to nedovoljno povećanje plaća s obzirom na inflatorna kretanja.

  • +6
Plenković sa sindikalistima Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Plenković je to prokomentirao porukom da će njihovim članovima postignuti dogovor ići u prilog jer će i oni (u školama i na fakultetima) imati koristi i veću plaću na temelju dogovora koji je prihvatilo ostalih 11 sindikata.

"Dio nezadovoljstva naših članova je jasan jer nismo dobili povećanje osnovice od 8 + 5, koliko smo tražili na početku, ali ovo je temelj za nadogradnju sljedeće godine", poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Vlada i sindikati Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Podsjetila je da su ove godine dva puta vođeni pregovori za rast osnovice te da zaposlenici u javnom sektoru ulaze u novu godinu s 10,24 posto većom osnovicom, kao i da je osiguran rast osnovice od dva posto u travnju iduće godine.

"To je u 12 mjeseci rast osnovice od 12, 44 posto", izračunala je Šprem te dodala da se dijalog nastavlja na dobrobit svih jer Vlada, kao najveći poslodavac, mora voditi brigu o svim zaposlenima u javnom sektoru.

Plenković: Unaprijediti standard zaposlenika u javnim i državnim službama

Sporazum su potpisali Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat MUP-a - za državne službenike i namještenike.

"U šest godina mandata naše Vlade materijalna prava i plaće, uključujući dogovoreni porast u travnju 2023., rasle su za 33 posto. To dovoljno govori o političkoj volji i namjeri Vlade da unaprijedi standard zaposlenika u javnim i državnim službama", poručio je Plenković te dodao da to treba povezati s paketom mjera od 26 milijardi kuna ove godine, subvencioniranjem cijene struje i osiguranjem cijene plina.

Ministar rada Marin Piletić objasnio je da se kolektivna prava odnose samo na državne službenike i namještenike, a ne i na dužnosnike. Dodao je da je u proceduri preporuka Svjetske banke da se izjednače osnovice dužnosnika te državnih i javnih službenika. Kada se to donese, svako buduće povećanje osnovice, osjetit će se i na plaćama dužnosnika. Cilj je da istu osnovicu imaju sve plaće koje se isplaćuju iz državnog proračuna, rekao je Piletić.