BIVŠA HDZ-OVKA ŽELI BITI GRADONAČELNICA

Sanja Bilač: Splitu treba status metropole

11.02.2013 u 09:36

Bionic
Reading

Sada već bivša vijećnica Gradskog vijeća Splita Sanja Bilač, koja je nedavno napustila HDZ, u nekoliko javnih istupa objavila je da planira organizirati nezavisnu listu za lokalne izbore, a najavila je i svoju kandidaturu za mjesto gradonačelnice. Kandidatura i činjenica da je njezina politička dosljednost u Gradskom vijeću Splita bila pozitivno prepoznata u javnosti, povod je za razgovor sa Sanjom Bilač

Vi ste javno i direktno objavili da želite biti splitska gradonačelnica. Mislite li da je Split, relativno patrijarhalna sredina, nakon 25 godina od posljednje i do sada jedine gradonačelnice Gordane Kosanović, spreman za izbor žene na čelo grada?
Mislim da je spol u ovom kontekstu potpuno irelevantan. Osim toga, ne sjećam se da je na proteklim lokalnim izborima u Splitu bilo žena kandidatkinja za gradonačelnicu. Tako nije bilo ni mogućnosti birati gradonačelnicu. Nadam se da su građani Splita spremni preuzeti odgovornost i izabrati najboljeg kandidata bez obzira radi li se o ženi ili muškarcu.

Nakon Sanadera HDZ je još teži poraz doživio s Jadrankom Kosor, kaže Bilač
Možemo li definitivno zaključiti da je Željko Kerum politički mrtvac?
Mislim da je Željko Kerum završio svoju političku ulogu. Nisam sigurna da je završio i svoju političku trgovinu.

Poznajete ovaj grad, u kojem segmentu glasačkog tijela vidite svoju priliku za širu podršku?

Moje biračko tijelo su građani Splita. Ne dijelim birače po tome kome će dati svoju potporu, jer uvažavam njihovo mišljenje. Svojim sam političkim radom u splitskom Gradskom vijeću pokazala da ne podilazim nikome kada je Grad u pitanju. Želim da građani prepoznaju program i rješenja koja će kandidati ponuditi, a kad se radi o osobi njezinu dosljednost i odlučnost.

Je li u Splitu trenutno moguće bilo što sa sigurnošću prognozirati, tko će s kim i kako?

Još je prerano govoriti o prognozama. Unatoč nekim najavama o tome tko će s kim i kako, valja sačekati. Pitanje je kako će se zadovoljiti interesi pojedinaca ili skupina kojih je mnogo, a mjesta im je uvijek malo.

Gdje vidite za sebe prazan prostor i politički vakuum, u razočaranim Kerumovim glasačima iz splitskih predgrađa ili u velikom broju potencijalnih glasača koji bi svoje povjerenje poklonili don Ivanu Grubišiću, a koji još se još uvijek premišlja hoće li ući u utrku za gradonačelnika?
Nadam se da građani neće glasovati protiv, već će glasovati za. Jer dosadašnje glasovanje protiv pokazalo se kao loše rješenje kako za građane koji su bili razočarani i nezadovoljni tako i za Grad. Na ovim lokalnim izborima građani će imati alternativu i očekujem da glasuju za. A njima ostavljam da odluče o tome tko će to biti.

I prije nego što je Jadranka Kosor poklonila dva saborska mandata obitelji Kerum, bilo je jasno da Vaš dosljedni oporbeni stav prema HGS-u nije u skladu s HDZ-ovom politikom na nacionalnoj razini. Jeste li imali podršku barem u gradskom HDZ-u?
Nakon što sam glasovala po savjesti, a protivno odluci stranke da se podrži proračun aktualne gradske vlasti, izišla sam iz HDZ-a. Do tada sam provodila odluku Gradskog odbora kojom je HDZ bio oporba HGS-u, a oni koji nisu poštovali odluku stranke tajno ili javno trgovali su sa Željkom Kerumom. Što se tiče podrške, mislim da će to najbolje pokazati predstojeći lokalni izbori.

Stanje u splitskom HDZ-u uvijek je bilo indikativno za rejting stranke na nacionalnom nivou. Je li se splitski HDZ uopće opravio nakon debakla Ive Sanadera?
Nakon Ive Sanadera još teži poraz HDZ je doživio s Jadrankom Kosor. Lokalni izbori će biti pravi test za aktualno vodstvo.

Što po Vašem mišljenju ima veći utjecaj na odnos političkih snaga u Splitu, odnos velikih stranaka ili možda odnosi nadstranačkih interesnih skupina u gradu?
Što se tiče većine stranaka, interesi unutarstranačkih skupina odlučuju o njihovoj politici. Način na koji dolaze i opstaju na vlasti proizlazi iz izbornog modela (delegatski). Činjenica da ne žele promijeniti ovaj izborni model dovoljno govori kako im je cilj isključivo ostanak na vlasti što im u konačnici omogućuju oportunisti i klimoglavci koji su zbog toga nagrađeni. Kada je riječ o nestranačkim interesnim skupinama, njima sama vlast nije prioritet. Oni vrlo dobro mogu zadovoljiti svoje interese koji se uglavnom svode na preusmjeravanje financija za svoj račun. Utjecaj jednih i drugih najčešće možemo otkriti samo tragom novca. Do sada su najčešće građani plaćali račune. Kad promijenimo izborne modele unutar samih stranaka, ali i na nacionalnoj razini (model otvorenih lista), bitno će se smanjiti utjecaj interesnih skupina i financijskih lobija.


Evidentan je deficit unutarstranačke demokracije u HDZ-u i općenito u strankama u Hrvatskoj. Hoćete li unutar nezavisne liste koju ćete predvoditi pokušati provesti drukčiji model?

To je sigurno. Prioritet dajem sposobnosti, a ne podobnosti.

Mada se kandidirate za položaj gradonačelnice, imate li ambicije pokušati značajnije utjecati na nacionalnu politiku za dobrobit Splita?
Utjecaj nacionalne na lokalnu politiku postoji. Omjer sredstava koje lokalna samouprava dobiva od državne razine treba povećati. To ne smije ovisiti o tomu koliko političara grad Split daje na nacionalnoj razini i u kojoj stranci pripadaju. Zbog toga je potrebna promjena zakonskog okvira za koju ću se zalagati.

Treba li značajno mijenjati administrativni ustroj u Hrvatskoj, s obzirom na to da po dosadašnjem modelu Split već više od dvadeset godina stagnira, umjesto da dominira u regiji i predvodi razvoj?

Dobro ste primijetili da Split već godinama stagnira. Problem je u statusu koji Split ima u Hrvatskoj. Riječ je o gradu koji brojem stanovnika koji mu gravitiraju i koriste njegove usluge treba status grada metropole. Ali time bi se, naravno, promijenio i odnos snaga u Hrvatskoj.

Na čemu je temeljena Vaša kampanja i što ćete ponuditi potencijalnim biračima?
Kampanju ću temeljiti na vrlo kratkom i jednostavnom programu. Neki su od prioriteta reorganizacija gradske administracije i uprave. Treba smanjiti troškove Grada i omogućiti građanima da točno znaju kako i na što Grad troši novac. Gradska blagajna neće ispunjavati želje pojedinaca ili skupina koje nisu od interesa Grada. O svakoj će se kuni gradskog novca dobro voditi računa. Naravno, ne na štetu najpotrebitijih. Nužno je da građani sami više odlučuju o Gradu, a ne da budu samo pasivni promatrači.

Teško je ulaziti u kampanje kao nezavisan kandidat. Jeste li spremni za takav organizacijski pothvat bez stranačke potpore i infrastrukture?
Jesam. Svjesna sam da je ovo teži put. Stranačka potpora danas u Hrvatskoj nije garancija boljeg programa i kadrova. A to je u konačnici moj cilj.