GRAD NEMA NOVCA

Sandra Švaljek priprema udar na umirovljenike

01.12.2014 u 16:37

Bionic
Reading

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek najavila je u ponedjeljak da u Gradu Zagrebu razmišljaju o promjeni visine dohodovnog cenzusa za umirovljenike koji imaju pravo na besplatno korištenje ZET-ovog javnog gradskog prijevoza.

Švaljek je podsjetila da umirovljenici koji imaju primanja manja od dohodovnog cenzusa, koji za ovu godinu iznosi 3200 kuna, imaju pravo na korištenje javnog gradskog prijevoza bez naknade. Najavila je da je iznos koji su predvidjeli u gradskom proračunu za 2015. godinu niži nego do sada, što znači da razmišljaju o promjeni visine tog dohodovnog cenzusa.

'To je još uvijek mjera koja je u razmatranju. Vidjet ćemo kakve su tu mogućnosti', poručila je Švaljek na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine na kojoj će glavna točka dnevnog reda biti prvo čitanje prijedloga gradskog proračuna za 2015. godinu, čiji planirani prihodi i rashodi iznose 6,63 milijardi kuna, što predstavlja smanjenje od 6,6 posto u odnosu na 2014.

Prije konferencije u Gradskoj upravi, na temu sutrašnje sjednice Gradske skupštine i prijedloga proračuna konferenciju je održao i zagrebački SDP na kojoj je njegov predsjednik i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo da je predloženi proračun udar na siromašne umirovljenike koji se više neće moći voziti ZET-om kao što su se vozili dosada besplatno. Bernardić je rekao da taj besplatni prijevoz umirovljenicima znači sve, znači jednostavno slobodu - otići na pregled kod doktora, otići djeci i prijateljima.

Švaljek su novinari pitali i je li istina da će se za pučku kuhinju 'Dobri dom' izdvajati manje dva milijuna kuna, na što je ona odgovorila da se radi o bitno nižem iznosu koji će najvjerojatnije moći kroz amandmane ipak uvrstiti u gradski proračun. Rekla je i da je za privatne i vjerske vrtiće u gradskom proračunu predviđeno 73 milijuna kuna, što je na razini ove godine, ali s obzirom da znaju da je taj iznos nedostatan razmatrat će mogućnosti da kroz amandmane do sljedećeg čitanja gradskog proračuna povećaju taj iznos.

Dodala je da će morati opet sagledati cijeli proračun i pokušati naći mogućnosti za uštede te pojasnila da kada se ide s amandmanima, za svaki amandman koji ide za povećanjem rashoda moraju predložiti amandman koji ide za smanjenjem rashoda. Ustvrdila je kako će biti vrlo teško smanjiti dodatno još neke stavke.