OBITELJSKA HOBOTNICA

Sanaderima (ipak) nije blokirana sva imovina

13.12.2010 u 13:04

Bionic
Reading

Premda je dio imovine uže obitelji Sanader u Hrvatskoj blokiran, ona u inozemstvu i na stranim računima bez međunarodne pravne pomoći ne može biti stavljena na led

'Sve što je bilo navedeno u USKOK-ovom zahtjevu je i blokirano, kako Sanaderu, tako i njegovoj supruzi Mirjani te njihovim dvjema kćerima Petri i Bruni', potvrdio je sudac istrage i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Na pitanje je li blokirana baš sva njihova imovina, nije mogao odgovoriti.

Naime, saznaje se da su u blokadi bankovni računi Sanadera i njegove uže obitelji u nekoliko hrvatskih banaka te udjeli u nekoliko tvrtki u kojima je suvlasnik, ali i da se mjera osiguranja ne odnosi na vilu u Kozarčevoj ulici, pa se, s obzirom na to, može zaključiti da cjelokupna imovina uže obitelji Sanader nije ipak blokirana. I to unatoč tome što se ranije spominjalo da je USKOK još prošle srijede pri donošenju naloga o provođenju istrage protiv Sanadera od zagrebačkog Županijskog suda zatražio i blokadu njegove imovine u smislu svega što je prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

U njoj se, osim računa i poslovnih udjela, spominju i nekretnine u vidu stanova, garaže i poslovnog prostora, a o pokretninama ne treba ni pričati. Sjećanje na skupocjene satove i više je nego živo iako ih salzburški uznik nije smatrao vrijednima spomena u imovinskoj kartici.

Što se pak tiče mogućih novčanih računa van domaćih granica, njih Hrvatska ne može blokirati bez međunarodne pravne pomoći, pri čemu bi trebalo u obzir uzeti i kakve ugovore Hrvatska ima sa zemljama u kojima možda Sanaderovi imaju račune, ističu u pravničkim krugovima, a na to upozorava i Devčić.

Postoje li direktni ugovori između zemlje moliteljice i one zemlje kojoj upućuje zahtjev, tad zahtjev šalje jedno ministarstvo pravosuđa drugom, nakon čega o tome odlučuje nadležni sud. Ukoliko takvih direktnih ugovora nema, u priču se uključuje i Ministarstvo vanjskih poslova, kojemu zahtjev šalje Ministarstvo pravosuđa, a onda ga ono prosljeđuje zemlji prema kojoj ide zahtjev.

Iako je mogućnost blokade imovine i oduzimanja nezakonito stečene imovine postojala i do sada kroz odredbe Kaznenog zakona i Zakona o USKOK-u, upravo bi slučaj Sanadera mogao biti pokazatelj buduće prakse u smislu implementacije novog zakona koji bi trebao promijeniti dosad blijede rezultate oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Naime, upravo su danas saborski klubovi podržali Konačni prijedlog Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, a jedna od važnijih odredbi je i da će njime banke biti obvezne dostaviti podatke o financijskom stanju optuženika, a do pravomoćnosti presude im se zabranjuje isplata blokiranih sredstava korisniku.

Također, na meti više neće biti samo imovina uže, nego i šire obitelji jer će sud, ukoliko za to bude pravne osnove, moći zamrznuti imovinu djedu i baki te unucima osumnjičenog, njegovoj braći i sestrama te nećacima i bratićima, te primjerice šogoru, kao i posvojenicima. Shodno tome, u slučaju Sanadera na ledu bi se mogla naći i imovina Sanaderove braće te sestre i rođakinje ovisno o ishodu istrage koje su provođene i nad tom imovinom.

Naime, glavni je državni odvjetnik Mladen Bajić danas novinarima u Saboru kazao da je 'Sanaderu blokirana sva imovina do koje su došli istražujući već nekoliko mjeseci njegovu imovinu te imovinu njegove šire i uže obitelji'.

U svakom slučaju, oduzetom će imovinom upravljati Središnji državni ured za upravljanje imovinom jer su vladajući zbog štednje odlučili ne osnivati novu agenciju.