nova uloga bivšeg premijera

Sanader postao šef zatvorske knjižnice u zatvoru Lipovica

23.02.2024 u 19:46

Bionic
Reading

Dnevniku Nove TV potvrđeno je da je Ivo Sanader, bivši predsjednik Vlade, postao šef zatvorske knjižnice u zatvoru Lipovica. Nije zaposlenik, već i dalje zatvorenik, ali je zadužen za kulturno uzdizanje zatvorenika.

Zbog uzornog ponašanja, ali i narušenog zdravlja, bivši premijer Ivo Sanader više se ne nalazi u Remetincu.

'Gospodin Sanader se već par mjeseci nalazi u Kazneno-popravnom domu Lipovica. To je poluotvoreni zatvorski sustav, a sada se nalazi u bitno boljim zatvorskim uvjetima nego što je bio prethodno', objasnio je za Novu TV njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

U Lipovici kaznu služi 80-ak osuđenika koji borave u sobama koje su u prosjeku površine od 20 kvadrata, a bivši premijer svoju dijeli s cimerom. Zatvorenici imaju stalnu medicinsku skrb – liječnika i dvije sestre – i brojne druge pogodnosti.

Zatvorenici sami kuhaju pod paskom strukovnog učitelja. Kaznionica ima teretanu, ali i knjižnicu, za koju je, doznaje Dnevnik Nove TV, odnedavno zadužen upravo Sanader.

Objedinjenom presudom za afere Fimi Media, Planinska i INA-MOL, Sanader iza rešetaka mora provesti ukupno 18 godina. Protiv njega se vodilo pet postupaka, od čega je u dva pravomoćno oslobođen.

  • +8
Ivo Sanader Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Preseljenje u ovakav poluotvoreni tip zatvora svojevrsna je priprema za izlazak na slobodu. Zatvorenici imaju slobodu osmosatnog boravak izvan kaznionice u samom mjestu. Poštuje li zatvorenik sve uvjete tijekom izlaska, nakon toga stječe pravo i odlaska na vikend kući. Što se pa tiče prijevremenog otpusta, najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne, a može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a taj uvjet Sanader će zadovoljiti polovicom ove godine.