TOTALNO RAZOTKRIVANJE

Sanader: Preko Del Ponte sam spasio Jarnjaka od Haškog suda

01.10.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader je u nastavku iznošenja obrane ponovio da je glavni tajnik stranke najodgovorniji za stranačke financije, a ne predsjednik stranke. Upitao je kakvim je to čarobnjaštvom Ivan Jarnjak ostao samo svjedok, a ne optuženik u aferi Fimi media. Još je otkrio kako je 2003. nakon osvajanja vlasti preko Carle del Ponte spasio Jarnjaka od haške optužnice za ratne zločine

Sanader je rekao da je glavni tajnik glavna osoba, profesionalac i direktor kuće i stranke: 'Šef stranke to ne može raditi jer ima previše drugog posla. Opseg odgovornosti mu to jednostavno ne dopušta.' U inkriminirajuće vrijeme glavni tajnik HDZ-a bio je Ivan Jarnjak

'Glavni tajnik radi projekciju proračuna, skuplja račune i prati troškove', tvrdi Sanader. Kaže da je u dokazni spis priložio priopćenje stranke od prije godinu dana u kojemu tvrde da je od 1989. godine bilo tako da se isključivo glavni tajnik bavio financijama.

Sanader se zapitao kojim je to čarobnjaštvom bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ostao svjedok u aferi Fimi Media? 'On je 15 dana prije optužnice bio osumnjičenik, vi možete misliti kako hoćete, ali ja mislim da je Jarnjak kupio svoj novi status time što je svoju odgovornost prebacio na mene!', rekao je Sanader.

'Činjenica je da je Jarnjak bio osumnjičenik, a više nije. Jarnjak je za svoj status trgovao, kao i neki drugi suoptuženici koji misle da će proći bolje ako mene terete', kaže Sanader.

Sanader je rekao i nešto što, tvrdi, nikada nije mislio da će reći jer kao dobar vjernik smatra da o dobrim djelima ne treba govoriti. Prepričao je da je nakon osvajanja izbora 2003. u prisutnosti Luke Bebića nazvao bivšu glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte zbog problema koje je tada Hrvatska imala s Haagom.

'Rekao sam Del Ponte da sam novi premijer i da će HDZ u potpunosti surađivati sa svojim međunarodnim partnerima.' Tada mu je Del Ponte rekla da zbog takvog stava dobiva jedan bonus. 'Rekao sam joj tada, možemo li taj bonus iskoristiti da se pomogne Anti Gotovini. Ona je rekla da ne može. Još sam je pitao, znajući da se protiv Jarnjaka vode istrage za ratne zločine, može li učiniti nešto za njega jer sam ga namjeravao postaviti za glavnog tajnika stranke. Del Ponte mi je rekla da će vidjeti što se može učiniti. Pomogla je, jer protiv njega nije podignula optužnicu za ratne zločine. Jarnjaku sam prenio informaciju i on mi je rekao da će mi on i njegovih devet pokoljenja potomaka zauvijek biti zahvalni. Nisam mislio da ću to ikad ispričati, ali, evo, vidite, kako mi se zahvalio.'

Pojasnio je kako Jarnjaka ne bi stavio za glavnog tajnika da mu je Del Ponte rekla da će ga optužiti. 'Bonus je sama predložila, nisam ju tražio to. I kad sam shvatio da ga neće optužiti, onda sam ga predložio za glavnog tajnika HDZ-a', dodao je Sanader.

Kad su u pitanju optužbe za korupcijsku aferu Fimi media, Sanader tvrdi da je samo pet posto vremena bio u stranci i da priznaje načelnu odgovornost, ali kaže da nikome nije mogao govoriti što da radi. Prisjetio se kako je Jarnjak na svjedočenje došao s polijepljenim papirima u bilježnici, što smatra dokazom prijevare. 'Ne želim nikoga teretiti, nikome ne želim ovo što prolazim, nikome ne želim zlo, ali činjenica je da je Jarnjak vodio financije.'

U svakom žitu ima kukolja

Sanader je odbacio inkriminaciju u optužnici koja kaže da je organizirao kriminalnu grupu koja je tada izvlačila državni novac iz Fimi medije.

Kaže da optuženu vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak ne poznaje te da ju je vidio samo prije 2003. kada se natjecala za posao u kampanji. Sanader kaže da posao nije dobila i to mu je glavni dokaz zašto s njome nije imao veze. Misli da ju je vidio na hodnicima Vlade godinama kasnije, ali s njome, tvrdi, nije razgovarao.

'Što se tiče drugih članova stranke, poput rizničara Mladena Barišića - on je bio odgovoran glavnom tajniku Jarnjaku. Šefica računovodstva Branka Pavošević bila je odgovorna tajniku, a Ratko Maček bio je glasnogovornik', govori Sanader.

Kaže da je svatko znao svoj posao, a da je raspored njegovih aktivnosti bio pomno planiran nekoliko tjedana unaprijed i nije imao vremena sastajati se s njima. 'Mogao sam se sastajati tek s predsjednikom Sabora i ministrima, nikako s nižerangiranim službenicima', kaže Sanader.

'Jesu li drugi optuženici nešto nezakonito radili, ne znam. Ali, ako su priznali krivnju, onda valjda jesu, ali to nema veze sa mnom ni s HDZ-om. U svakom žitu valjda ima kukolja', rekao je Sanader na sudu.

Optužbe o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki Sanader od početka pobija tvrdnjama da je žrtva političkog progona, dok se njegova bivša stranka brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.

Sve USKOK-ove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva politički motiviranog postupka.