ŠIROKE RUKE

Sanader poklonio Splitu vojarnu Dračevac

17.01.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader i splitski gradonačelnik Ivan Kuret potpisali su danas ugovor kojim se vojarna Sv. Križ -Dračevac, u vlasništvu Republike Hrvatske, daruje gradu Splitu

Riječ je o površini od 14 hektara, vrijednoj 276 milijuna kuna, koja će se pretvoriti u poslovno i sajamsko središte te u tehnološki park.

Darivanje vojarne Dračevac gradu Splitu velik je dan za taj grad jer dobiva novu šansu za razvoj, kazao je premijer Sanader. Pritom je naglasio kako nakon Spaladium Arene, koja je izgrađena za Svjetsko rukometno prvenstvo, Split sada u vlasništvo dobiva i vojarnu Dračevac.

Objasnio je kako je odlučeno vojarnu Dračevac darovati Splitu jer će Hrvatska u travnju ove godine postati punopravna članica NATO-a pa Hrvatskoj, u vojnom smislu, neće trebati toliko vojarni naslijeđenih iz bivše Jugoslavije, to jest one nisu više perspektivne.

"Po statutu NATO-a, čija će Hrvatska uskoro postati članica, ako netko napadne članicu NATO-a, napadnute su sve zemlje članice NATO-a. Pristupanjem u NATO mijenja se obrambena doktrina Hrvatske", istraknuo je premijer Sanader

Objasnio je kako u državnom vlasništvu u vojarni Dračevac privremeno ostaje samo zgrada Općinskoga suda dok se za njega ne pronađe nova lokacija. "Reforma pravosuđa je naš prioritet pa smo zgradu Općinskoga suda zadržali u Dračevcu, ali s gradom Splitom pregovaramo o premještanju tog suda na novu lokaciju", kazao je premijer.

Sanader je rekao kako će se uskoro i umirovljenički dom u Duilovu također dati u vlasništvo gradu Splitu. Umirovljenički dom u Duilovu je hotelski kompleks u vlasništvu Ministarstva obrane, a prostire se na površini oko 26.000 metara četvornih.

Premijer je najavio da će se u Splitu utemeljiti sudačka akademija, te se traži lokacija za nju. "Svi će suci morati proći kroz sudačku akademiju u Splitu. Na taj će se način poboljšati procedura biranja sudaca, odnosno njihova neovisnost i profesionalnost", kazao je Sanader novinarima.

Komentirajući Svjetsko rukometno prvenstvo, rekao je kako je najvažnije da je Hrvatska pobijedila Južnu Koreju, čime je zadržala ulogu favorita. Dodao je kako je planirao biti na sinoćnjoj utakmici u Spaladium Areni, ali zbog pregovora s dužnosnicima Europske unije glede teškoća sa dobavom plina, koji su trajali do ponoći, nije mogao stići u Split na tu utakmicu.

Splitski gradonačelnik Ivan Kuret zahvalio je hrvatskoj Vladi što je vojarnu Sv. Križ-Dračevac dala u vlasništvo gradu Splitu. "To će pridonijeti razvoju grada. Ovim prostorom Split će postati sajamsko središte", rekao je Kuret.