IAKO VJERUJEMO POŠTAMA

Sanader: Odgovor Rehnu nećemo slati poštom

07.04.2009 u 13:28

Bionic
Reading

Ulaskom u NATO, Hrvatska je ostvarila jedan od svojih strateških ciljeva, ali ne želi stati na pola puta i nastojat će ostvariti i drugi cilj - ulazak u Europsku uniju, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Tu nećemo stati i želimo ostvariti i onaj drugi cilj - ulazak u EU. Kao što znate postoji blokada susjedne i prijateljske Slovenije zbog bilateralnog pitanja. Pozivam Sloveniju da bilateralna pitanja odvojimo od naših pregovora", rekao je premijer Sanader na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a, gdje je održana svečanost podizanja zastava Hrvatske i Albanije.

Sanader je izrazio uvjerenost da Hrvatska može, ukine li Slovenija blokadu, završiti pristupne pregovore s EU-om do kraja ove godine i formalno završiti postupak ulaska u EU tijekom 2010.

Upitan zašto Hrvatska nije dostavila odgovor na posljednji prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, Sanader je rekao da Hrvatska "ima odgovor, ali da ga neće slati poštom".

"Naš je ministar bio na putu i nosio odgovor kada je sastanak otkazan. Mi odgovor imamo i nećemo ga slati poštom iako vjerujemo u pouzdanost poštanskih organizacija, ali to su prevažna pitanja i naš će ministar vanjskih poslova osobno dati odgovor povjereniku Rehnu na sastanku kada ga sazove, nadamo se poslije Uskrsa", rekao je Sanader.

"Hrvatska ništa nije odbacila, imamo amandmane, imamo prijedloge kao što i Slovenija ima", rekao je Sanader dodajući da "ne želi spekulirati zašto je prošli tjedan otkazan trojni sastanak".

Prošle srijede trebao se održati održati novi krug pregovora povjerenika Rehna s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, koji je, kako je priopćila Europska komisija, odgođen jer Hrvatska nije dostavila odgovor na najnoviji Rehnov prijedlog za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova tada je priopćilo da je ministar Jandroković obaviješten o odgodi sastanka dok je bio na putu u Bruxelles.

Premijer Sanader je najavio skori susret sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom u Zagrebu ili negdje u okolici.

"Još nemamo dogovoren datum, ali vrlo brzo ćemo se sastati. Naš je prijedlog - odvojiti pristupne pregovore od rješavanja bilateralnih pitanja. Neka Hrvatska završi pregovore bit će to dobro i za nju i za Sloveniju. Ne treba opterećivati pregovore bilateralnim pitanjima, kojih još ima, poput pitanja Ljubljanske banke i još nekih nerazjašnjenih okolnosti u vezi s nuklearkom Krško".

"Ako otvorena pitanja ne možemo riješiti bilateralno, onda ih treba riješiti na takav način koji će pridonijeti trajnom rješenju, a ne možda stvarati nove probleme. Kada god se politički povlačila crta granice to je donosilo nove probleme, a ako se riješi pred međunarodnim pravosudnom institucijom, što je pravno obvezujuće i obje zemlje to moraju prihvatiti, nema referenduma, nema odbijanja", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer dodao je da se stvara "pogrešan dojam" da Zagreb inzistira na rješavanju pred pravosudnim tijelom zbog toga što je uvjeren u svoju pobjedu. "Nema tu pobjede, Hrvatska i Slovenija će iznijeti svoje argumente i međunarodni sud će donijeti pravorijek. To je najbolje", istaknuo je.