SUĐENJE ZA PODRAVKU

'Sanader mora svjedočiti, makar videolinkom!'

07.02.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Bliži se početak suđenja za jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj - aferu Spice. Odvjetnik Zdravka Šestaka Mate Matić zadovoljan je izborom suca i spreman je za početak suđenja na koje će kao svjedoka pod svaku cijenu pozvati i bivšeg premijera Ivu Sanadera

Odvjetnik Mate Matić kaže da će tijekom suđenja imati priliku pozvati svjedoke koji su govorili u istrazi, ali i neke koji poput Ive Sanadera, nisu nikada imali priliku reći svoje viđenje događaja u Podravci koje danas USKOK smatra kriminalnim.

'S obzirom na to da spis ima više od 40 tisuća stranica, ne vjerujem da će se sudsko vijeće pripremiti prije travnja i da suđenje neće početi u naredna dva mjeseca. Do tada bi Sanader već mogao i doći u Hrvatsku', rekao je Matić kojeg je Sanader, podsjetimo, htio angažirati za odvjetnika, ali nije mogao jer je Matić s ovim slučajem u sukobu interesa.

Matić kaže da će inzistirati na Sanaderovom svjedočenju pa makar videolinkom iz austrijskog zatvora. Tvrdi da obrana ima dovoljno dokaza da pobije tvrdnje USKOK-a da su optuženi menadžeri Podravke, na čelu s bivšim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, oštetili koprivničku tvrtku za 400 milijuna kuna. 'Nemamo mi samo dokumente, nego i DVD zapise s nadzornog odbora gdje se vidi tko je bio prisutan na sjednicama i to dokazuje da nisu točne tvrdnje USKOK-a', rekao je Matić.

Što se tiče imenovanja suca Siniše Pleše kao predsjednika sudskog vijeća u tom slučaju, Matić kaže da je zadovoljan izborom: 'To je sudac koji ima iskustva. Mlad i neiskusan sudac bi se teško snašao u ovome, on ima mudrosti i hrabrosti i to je korektan izbor.'