TKO JE BIO ČIJI HYPO PULEN?

Sanader Kultererov, Zagorec Striedingerov

21.08.2010 u 09:42

Bionic
Reading

Bivši neimenovani djelatnik Financijskog odjela Hypo Alpe Adria banke u Klagenfurtu je u petak kasno navečer u razgovoru za večernji Dnevnik austrijske televizije ORF iznio niz teških optužbi na račun bivših predsjednika uprave ove banke, Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera, piše Večernji list

Govorio je o diskretnim poslovima s kovčezima novca, intervencijama kod bivšeg austrijskog ministra financija Karla-Heinza Grassera i prijetnjama kojima je bio izvrgnut kada je najavio da će napustiti banku.

Spomenuo je i Ivu Sanadera, ustvrdivši da je Kulterer 'njegovao kontakt s bivšim hrvatskim premijerom iz konzervativnog HDZ-a'. Dodao je da se je o generalu Vladimiru Zagorcu 'brinuo' Kultererov zamjenik Striedinger. Novac iz Hrvatske, prema riječima bivšeg 44-godišnjeg djelatnika Hypa, je iz Hrvatske posebnim zrakoplovom (Learjets) stizao u Klagenfurt i otamo je dalje transferiran u Lichtenstein. 'Polijetanje iz Klagenfurta odvijalo se je bez velikih kontrola, pa se sa sobom moglo uzeti što se je htjelo. Uvijek je tu bio i jedan predsjednik uprave i kovčeg s novcima', rekao je svjedok tih transporta za ORF.

Stridinger je odmah nakon emitiranja intervjua negirao svoje sudjelovanje u prijevozima novca, javlja austrijska TV na svom internetskom portalu. Svjedok je također bio upoznat s detaljima bankovnog poslovanja u dvorcu Freyenthurn u blizini Klagenfurta, koji je Hypo navodno naslijedio nakon propasti jedne tvrtke.

Prema njegovim riječima, dvorac je korišten kao diskretna Hypova filijala. 'U dvorcu je bio šalter za savjetovanje i jedan trezor iz kojeg se isplaćivao novac', rekao je, dodavši da su klijenti uglavnom bili iz Italije i Hrvatske. Istaknuo je da je Nadzorni organ za financijsko tržište (FMA) imao malo mogućnosti da provjeri te poslove u Hrvatskoj. Ako su se ponekad pojavili problemi, Kulterer je, kako kaže svjedok, aktivirao svoje mreže u Beču.