AFERA BULJUBAŠIĆ

Sanader je Radi obećao stan i posao

18.08.2009 u 20:02

Bionic
Reading

Nakon priznanja Rade Buljubašića, objavljenog u Večernjem listu, da mu je i prije nego što se 2006. godine iz Australije vratio u Hrvatsku stranka bila obećala i stan i posao, reagirali su mnogi australski Hrvati. Između ostalih i Mirko Škrnjug, jedan od osnivača tamošnjeg HDZ-a

'Naravno da je Rade postupio krivo kad je prihvatio ponudu stranke da se vrati i da će zauzvrat dobiti i stan i posao. Iako ne odobravam njegov izbor, moram kazati da su pravi krivci ipak oni koji su mu to obećali, a kasnije i ispunili', rekao je Škrnjug.

'Krivac je Ivo Sanader! On je Radi obećao stan u Zagrebu i posao u HDZ-u. To mi je rekao Rade prije nego što je otišao iz Australije', tvrdi sugovornik Večernjeg.hr. Škrnjug je bio blizak Buljubašićev suradnik, bio je i njegov potpredsjednik u Koordinaciji HDZ-a za Australiju i Novi Zeland.

Bio je i u odboru za gradnju zgrade našeg veleposlanstva u Canberri. Tada je prikupio oko dva milijuna australskih dolara. Više nije aktivan u stranci jer je, kaže, razočaran njezinim vodstvom.

Prema pisanju Večernjeg lista, Buljubašić ima još funkcija osim posla u HEP-u i volontiranja u HDZ-u. Član je Nadzornog odbora Pomorskog centra za elektroniku u Splitu. Riječ je o ustanovi čiji je jedini osnivač Republika Hrvatska, a u tročlanom NO-u, prema podacima sudskog registra trgovačkih društava Ministarstva pravosuđa, uz Radu Buljubašića još su Ivo Lončar, novinar i stručnjak za poljoprivredu, koji je i predsjednik, te obavještajac Joško Podbevšek.

Državno odvjetništvo se navodno zainteresiralo za cijeli slučaj i počelo istraživati bi li moglo goniti Buljubašića, ali i one koji su ga zaposlili, zbog nanošenja štete Hrvatskoj elektroprivredi.