USKOK TVRDI

'Sanader je organizirao i rukovodio kriminalnim udruženjem'

26.02.2014 u 12:04

Bionic
Reading

U završnom govoru u slučaju Fimi media Uskok je ustvrdio da je tijekom suđenja u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici dokazano kako je Ivo Sanader kao predsjednik HDZ-a i premijer organizirao kriminalno udruženje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

U namjeri da nezakonito pribavi novac za sebe i stranku Sanader je organizirao i rukovodio kriminalnim udruženjem, ustvrdila je na zagrebačkom Županijskom sudu zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak. Smatra da je tijekom postupka dokazano i da je Sanader dio nezakonite dobiti prebacio na svoju obitelj.

Dodala je da su u kriminalnom udruženju pristali biti stranački rizničar Mladen Barišić, Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi medije Nevenka Jurak.

Barišić i Maček prikupljali su novac i donacija, koje Branka Pavošević nije evidentirala u stranačkim poslovnim knjigama. Na taj način Sanader se, tvrdi Uskok, okoristio za više od 15 milijuna kuna, HDZ za nešto više od 30 milijuna, Fimi media za oko 11 milijuna, a Nevenka Jurak za oko 2,5 milijuna kuna.

Mostečak je odbacila Sanaderove tvrdnje da mu je bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje, kao i da je Uskok mijenjao optužnice kako bi pogodovao Barišiću koji je, poput Branke Pavošević i Nevenke Jurak, priznao sve što mu se stavlja na teret.

'Sve je utemeljeno na iskazima i dokazima. Sanader optužuje da je ovo politički progon jer je Jadranka Kosor naredila Mladenu Bajiću da ga procesuira, što nije točno', zaključila je tužiteljica.