ODLUKA USTAVNOG SUDA

Sanader izlazi na slobodu 12. prosinca

06.12.2011 u 18:23

Bionic
Reading

Ustavni sud objavio je odluku da istražni zatvor bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu treba isteći najkasnije do 12. prosinca u 7 sati te da u međuvremenu sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda mora odlučiti o drugoj mjeri ili mjerama kojima će se zamijeniti istražni zatvor i osigurati prisutnost Sanadera na suđenju. Odluku Županijskog suda o ponovnom produljenju istražnog zatvora Sanaderu Ustavnu sud je ukinuo ustvrdivši da razlozi u rješenjima te odluke više nisu 'dostatni'

'Istražni sudac u idućih šest dana ima mogućnost mjeru pritvora zamijeniti blažom mjerom opreza - zabranom napuštanja boravišta, oduzimanjem putovnice i javljanjem policiji. No, kako god bilo, Sanader na slobodu izlazi 12. prosinca, kazao je za Radio 101 Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Prije nego što bude pušten na slobodu Sanaderovi odvjetnici moraju najvjerojatnije morat će platiti i jamčevinu.

On je, podsjetimo, sudu ponudio čak 12,4 milijuna kuna jamčevine. U zalog su bile ponuđene kuća Luke Bebića u Zagrebu, trećina kuće Mirjane Sanader u Zagrebu te stanovi Marija Zubovića u Splitu, Jerka Rošina u Zagrebu.

Ustavni sud je već u listopadu odbio Sanaderovu žalbu, ali tijesnom većinom: sedam sudaca bilo za puštanje bivšeg premijera u istražnom zatvoru, a petero protiv, i to tek nakon drugog glasovanja jer je na prvom omjer bio izjednačen.

Sanader se u austrijskim i hrvatskim zatvorima zadržao skoro godinu dana. Naime, otkako je 10. prosinca 2010. uhićen u Austriji, život iza rešetaka postao je njegova svakodnevnica. Bivši premijer je iz austrijskog ekstradikcijskog pritvora prebačen u Hrvatsku 18. srpnja ove godine. Sudac istrage Krešimir Devčić po izručenju mu je odredio jednomjesečni istražni, a kolovozu isti sudac produžio mu je istražni zatvor za još dva mjeseca.

OBRAZLOŽENJE USTAVNOG SUDA

Podsjetimo, USKOK je 17. listopada dobio zeleno svjetlo na svoj prijedlog o zadržavanju Sanadera još dva mjeseca u zatvoru, zbog čega su odvjetnici poslali tužbu Ustavnom sudu. Prva dva puta (kada su se odvjetnici žalili na istražni zatvor u kolovozu i rujnu) tužba im je bila odbijena, a ovaj put Ustavni sud popušta i navodi da USKOK više nema elemenata za oduzimanje Sanaderove slobode. Tako će Sanader iz zatvora izaći najkasnije do 7:00 sati 12. prosinca, umjesto da 17. ide na još jedno ročište kod istražnog suca koji bi mu mogao odrediti još koji mjesec zatvora.

'Za razliku od prethodnih sudskih rješenja o produljenju istražnog zatvora, razlozi navedeni u sudskim rješenjima o ponovnom produljenju istražnog zatvora više nisu 'dostatni' u smislu zahtjeva koje u svojoj praksi postavlja Europski sud za ljudska prava, a koje prihvaća i Ustavni sud', navodi se u odluci Ustavnog suda koja samo poništava odluku Županijskog suda o istražnom zatvoru, ali dopušta drugačije mjere:

'Nije na Ustavnom sudu da odlučuje o jamstvu i drugim odgovarajućim mjerama osiguranja prisutnosti podnositelja ustavne tužbe na suđenju, kojima bi se mogao zamijeniti istražni zatvor podnositelja. To je odlučivanje u isključivoj nadležnosti suda, pri čemu Ustavni sud pridržava samo ovlast nadzora u pitanjima zaštite ljudskih prava', stoji u odluci u kojoj se navodi i da sudac istrage do 12. prosinca treba ispitati sve činjenice i okolnosti i odlučiti o primjeni odgovarajuće mjere za osiguranje prisutnosti Ive Sanadera na suđenju.

Ustavni sud zamjera istražnom sucu što kod donošenja odluke nije uzeo u obzir trenutnu situaciju, nego je odluku donio ponavljajući iste argumente kao dva mjeseca ranije.

U odluci Ustavni sud navodi i da je zatraženo mišljenje Ministarstva pravosuđa na čelu kojeg je još uvijek, barem službeno, HDZ-ov Dražen Bošnjaković. Ministarstvo je navelo druge mogućnosti i predložilo novi sistem probacije i pritvor u vlastitom domu.

Ustavni sud je svoju odluku potkrijepio i novima Zakonom o kaznenom postupku u kojemu stoji da se istražni zatvor mora ukinuti čim prestanu razlozi za njegovo donošenje, te Europskom konvencijom o ljudskim pravima i odlukama Europskog suda za ljudska prava. Između ostalog, pozivaju se i na članak 22. Ustava koji kaže: 'Čovjekova je sloboda i osobnost nepovrediva. Nikomu se ne smije oduzeti ili ograničiti sloboda, osim kada je to određeno zakonom, o čemu odlučuje sud', te na članak 29.: 'Svatko ima pravo da zakonom ustanovljeni neovisni i nepristrani sud pravično i u razumnom roku odluči o njegovim pravima i obvezama, ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog djela.'

Ustavni suci naglašavaju da njihova odluka nema veze s ocjenom odgovornosti Ive Sanadera u pojedinim kaznenim postupcima, nego su odluku donijeli isključivo sa stajališta zaštite ljudskih prava.

Inače, istraga u slučaju Fimi Media traje od siječnja 2010. godine te se bliži zakonski rok do kojega DORH mora donijeti optužnicu ili osloboditi 20 osumnjičenih svake sumnje.