PRIJELOMNI TRENUTAK

Sanader doputovao u Mostar

31.03.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u utorak u posjet Mostaru, gdje bi trebao posjetiti gospodarski sajam, te razgovarati s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom

SARAJEVO - Sanader bi tijekomboravka u Mostaru trebao održati govor na otvaranju 12. međunarodnogsajma gospodarstva "Mostar 2009", te održati predavanje na Filozofskomfakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu "Euroatlantske integracije istabilnost jugoistočne Europe".

Uoči puta, Sanader je izjavio da tamo nosi poruku da se Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini mora osigurati potpuna jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda, kao i da je vrijeme da se nađu trajna rješenja za budućnost te države.

"Ovo je prijelomno vrijeme i treba donijeti trajna rješenja za BiH. Treba imati na umu da je to i domovina hrvatskog naroda a taj hrvatski narod mora biti u BiH suveren, ravnopravan i konstitutivan s preostala dva naroda - Bošnjacima i Srbima", izjavio je Sanader u razgovoru kojega je u utorak objavilo bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Sanader je kazao i to kako Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma želi da BiH ostane cjelovita i da bude održiva te joj daje svu potrebnu potporu na putu ka euroatlantskim integracijama.

Hrvatski premijer, kako je najavljeno, tijekom posjeta Mostaru u utorak treba govoriti na otvaranju Gospodarskog sajma na kojemu Hrvatska ove godine sudjeluje kao zemlja-partner.

Također se očekuje njegov susret s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom a tijekom dana trebao bi razgovarati i s predsjednicima HDZ BiH Draganom Čovićem te Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem

Inače, ovo je prvi put nakon cijelog jednog desetljeća i vremena Franje Tuđmana da najviše izaslanstvo Republike Hrvatske stiže u posjet BiH.

Zagreb stalno potiče da se u prvi plan međusobnih odnosa stave strateška pitanja koja vezuju dvije države, a ne otvorena pitanja koja se, zbog pokazivanja političkih mišića Sarajeva i Banje Luke, predstavljaju kao kamen smutnje, piše Večernjak. Pitanje utvrđivanja granične crte, imovine u jednoj ili drugoj državi ili pak desetljeće dugog pitanja luke Ploče, pelješkoga mosta i izlaska na otvoreno mora, 'nema nikakvih ozbiljnijih implikacija na međusobne odnose'.

S druge pak strane, gospodarski odnosi, koji su u stalnome usponu, ili pak golema izdvajanja u sveučilišni kampus i bolnicu te isplate stradalnicima, najkonkretnija su pomoć koja je posebno značajna u ovim prijelomnim trenucima, piše Večernji list.