PROSVJED U ZAGREBU

'Samo s jednom manjinom stalno imamo problema'

07.04.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zatražio je danas na skupu održanom u Zagrebu na kojem se, prema policijskoj procjeni, okupilo 20.000 ljudi, od nadležnih institucija da područje grada Vukovara proglase područjem od posebnog pijeteta koje će biti izuzeto od dvojezičnosti

U stožeru očekuju da Vlada donese takvu odluku do 18. studenog, a ako u naredna tri mjeseca Banski dvori ne pokrenu potrebne procedure, najavljeno je da će Stožer učiniti sve kako bi se državni dužnosnici na dan spomena na Vukovar u njemu osjećali neželjeno.

'Mi prosvjede više nećemo organizirati. Sljedeći korak mora povući Vlada, a ako u Vukovar dođu postavljati ploče s ćiriličnim natpisima, pozvat ćemo sve svoje prijatelje i nećemo to dopustiti', kazao je Tomislav Josić, predsjednik Stožera, na što je okupljena masa uzvratila pokličem 'U boj, uboj'.

Na konstataciju da u Hrvatskoj živi 21 nacionalna manjina i da samo s jednom građani Hrvatske već godinama imaju problema, na Jelačić placu krenule su salve zvižduka, baš kao i kad su se spominjala imena bivših i sadašnjih srpskih zastupnika u Saboru Vojislava Stanimirovića i Milorada Pupovca, ali i SDP-ova Nenada Stazića i vukovarskog gradonačelnika SDP-ovca Željka Sabe.

Sam skup prošao je bez incidenata, osim na samom početku kada je jedan dio okupljenih krenuo s pozivanjem 'Jure i Bobana' i nešto kasnije kada su dvije osobe privedene zbog paljenja baklji te jedna zbog prekršaja Zakona o osobnoj iskaznici.

Član Stožera, kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra, u proglasu koji je pročitao sa središnje pozornice zapitao je otkud pravo vlastima da uvode ćirilicu i ustvrdio da vlast ne poštuje narod jer se nije reagiralo na njihov prvi prosvjed u Vukovaru. Vlast, smatra, želi uvesti ćirilicu u Vukovar zbog nešto malo srpskih glasova na predstojećim izborima.

Prosvjed u Zagrebu

Prosvjednici, od kojih su mnogi bili odjeveni u ratne odore, nosili su transparente koji nisu išli u prilog Vladi, zastave RH, ali i različitih vojnih postrojbi, glasno su izvikivali 'Vukovar, Vukovar' i 'Zovi samo zovi', a pravo oduševljenje dogodilo se kada je na pozornicu izašao Marko Perković Tompson.

On je, pak, izveo nekoliko pjesama, a skup je iskoristio i da bi predstavio svoj novi album koji upravo treba izaći i s kojeg je otpjevao pjesmu 'Nema predaje'.

Nakon završenog programa organizator je pozvao okupljene da se mirno raziđu uz poziv: 'Vidimo se u Vukovaru!'

Zahtjevima prosvjednika usprotivila se Građanska akcija, uz poruku da taj prosvjed vraća u mračni dan 25. travnja 1941. kada je Ante Pavelić, poglavnik tzv. NDH, potpisao Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice. Naveli su da su na zagrebačke nadvožnjake i mostove postavili transparente kako bi dočekali 'rulju zakrvavljenih očiju, koja je došla u centar Zagreba na obračun s jednim pismom'.