VLADA ŽESTOKO PO HRVATINU

'Samo bezveznjak može reći da vršimo pritisak na pravosuđe'

11.01.2014 u 18:35

Bionic
Reading

U Vladi su, najblažim rječnikom, ljuti na Branka Hrvatina, šefa Vrhovnog suda koji ih je optužio za pritisak na pravosuđe. 'Prava je sprdačina da predsjednik Vrhovnog suda polemizira sa šaljivim komentarom anonimnog Vladina izvora. Hrvatinova reakcija govori o izostanku smisla za satiru', odgovorio je, kako prenosi Jutarnji list, visoki izvor iz Vlade

Podsjetimo, polemika je započela nakon što je Jutarnji list objavio komentar anonimnog izvora iz Vlade na odluku Županijskog suda u Zagrebu, koji je odobrio izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj. 'Skandalozna odluka! Hrvatski sudovi ne žele provoditi hrvatske zakone! Ovo je državni udar s pištoljem na vodu!' objavio je Jutarnji list, citirajući visoki izvor iz Vlade.

Iako su presudu Županijskog suda o Perkovićevu izručenju kritizirali i ugledni profesori prava i odvjetnici, piše Jutarnji list, predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin je žestoko napao Vladu. 'Konkretna izjava i komentar jesu i uvijek će biti nedopustiv pokušaj nepoštivanja i omalovažavanja sudske vlasti', napisao je Hrvatin.

U međuvremenu je Županijski sud u Velikoj Gorici, za razliku od sudačkih kolega u Zagrebu koji su postupali u slučaju Perković, odbio izručiti Zdravka Mustača kojeg Njemačka traži zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Vladin izvor s kojim je Jutarnji razgovarao zaključio je da 'imamo dvije presude, od kojih je ispravna ona iz Velike Gorice'.

Ali nikako se nije mogao pomiriti s Hrvatinovom optužbom da Vlada vrši pritisak na pravosuđe te je uz možda pretjeranu digresiju prema kojoj 'samo bezveznjak može dati takvu izjavu', demantirao čelnika Vrhovnog suda:

'Kako to Vlada može utjecati na pravosuđe? Možemo li smjenjivati suce? Ne. Možemo li im smanjiti plaće? Jako teško. I zato je žalosno kada tako istupa Hrvatin, kojeg smo mi izabrali za predsjednika Vrhovnog suda jer nije bilo boljeg kandidata za ovaj položaj, a sada se vidi da nije sposoban kontrolirati jedan dio Vrhovnog suda', rekao je Vladin izvor.

Što se tiče suca Ivana Turudića, u Vladi su komentirali i njegovu analizu sudova u Njemačkoj i Hrvatskoj, koja ide nauštrb ovdašnjih. 'To je stvarno snažan argument, posebno kada dolazi od suca koji se pojavio niotkuda, a sada dijeli lekcije', kaže izvor iz Vlade.

Dio zagrebačkih sudaca s kojima s kojima je Jutarnji list kontaktirao, šokiran je načinom na koji se najviši Vladini dužnosnici odnose prema sudstvu.

'Pa mi smo sudbena vlast, trebali bismo biti u ravnopravnoj poziciji. A ova, lijeva izvršna vlast tretira nas kao neku pertinenciju, kao da smo im neka smetnja! To je sramota! Svi smo zgroženi', komentirao je jedan sudac i dodao: 'Vlada se ponaša kao da smo u diktaturi! Tako se radilo ranije: ako im se ne sviđa presuda, smijenili bi suca i cijelo vodstvo suda i odveli na strijeljanje. Samo što se prije to radilo u tajnosti, a sada javno napadaju suce!'

Cijeli članak pročitajte OVDJE.