PORAZNA STATISTIKA

Samo 15 posto Zagrepčanki cijepi se protiv HPV-a

11.12.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Besplatno cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Zagrebu se provodi osmu godinu zaredom, no odaziv još uvijek ne prelazi 15 posto, rečeno je u petak na stručnom simpoziju na kojem je istaknuta važnost cijepljenja kao prevencije karcinoma vrata maternice, ali i upozoreno na antivakcinacijsku kampanju koju provode neki liječnici

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena, od kojega godišnje u Hrvatskoj umre između 100 i 150 žena, a u 99,7 posto slučajeva povezan je s infekcijom HPV-om.

U svrhu prevencije, Grad Zagreb od 2007. godine provodi preventivni program besplatnog cijepljenja djevojčica sedmih i osmih razreda osnovne škole, no cijepi se svega oko 400 djevojčica godišnje, istaknula je Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, koji je organizirao simpozij o dijagnostici, prevenciji i liječenju spolno prenosivih bolesti.

"Cilj nam je stručna edukacija i promoviranje prevencije - kroz cijepljenje i redovite papa testove, kako bi se spriječilo, na vrijeme otkrilo i operiralo zloćudnu bolest. Ovo je na tragu demografske politike jer žene koje imaju teškoće s karcinomom vrata maternice imaju značajne probleme u trudnoći", rekla je Šitum.

Unatoč svim mjerama prevencije i ranog otkrivanja karcinoma, u Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira između 300 i 400 novooboljelih, a prema podacima Registra raka, gotovo svakog drugog dana jedna žena umre od karcinoma vrata maternice.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar upozorio je na slab odaziv na cijepljenje protiv HPV-a, za što je optužio antivakcinacijsku kampanju "koju su nažalost vodili i neki liječnici". "

Prvih godina uvođenja cijepljenja protiv HPV-a u Zagrebu svega se osam posto djevočica odlučilo za cijepljenje, a program su pratila glasna protivljenja skupina koje su upozoravale da se potiče spolno rizično ponašanje adolescenata te se zalagale za apstinenciju kao jedinu sigurnu zaštitu od spolnih infekcija.

Šostar je izrazio zadovoljstvo što se unatoč tome program održao, a odaziv povećao, te posebno što je neobavezno besplatno cijepljenje protiv HPV-a ove godine uvršteno u kalendar cijepljenja za sve djevojčice i dječake prvog razreda srednje škole na razini cijele Hrvatske.

"Ministar zdravlja Siniša Varga prepoznao je važnost cijepljenja i uveo ga kao nacionalni besplatni program. Nadam se da će roditelji shvatiti da je to jedini način da njihovo dijete ne oboli od zloćudne bolesti. Ovaj simpozij je put ka dizanju društvene svijesti s ciljem spašavanja mnogih života", istaknuo je Šostar.

S obzirom da se program počeo provoditi u svibnju, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo još uvijek nemaju podatke koliki je odaziv na nacionalnoj razini. Podaci za ostale europske zemlje variraju od vrlo niskog odaziva - manjeg od 10 posto u Makedoniji, do čak devedeset posto u Velikoj Britaniji.

U svijetu svake godine gotovo 530.000 žena dobije rak vrata maternice, a njih oko 275.000 umre od te bolesti, zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija i stručnjaci u javnom zdravstvu redom preporučaju cijepljenje protiv HPV-a.