NISMO BAŠ POPULARNI

Samo 10 migranata zatražilo azil u Hrvatskoj, niti jedan iz Sirije

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 29.10.2015 15:31
  • Objavljeno 29.10.2015 u 15:30
azilanti

azilanti

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Da će bez obzira na europske dogovore migrante i izbjeglice koji se valjaju preko Hrvatske biti teško zadržati u našoj zemlji, vjerojatno najbolje govori podatak o broju osoba koje su u proteklih četrdesetak dana doista zatražile azil. Kako doznaje tportal, od preko 270 tisuća ljudi koji su ušli u Hrvatsku tijekom migrantske krize međunarodnu zaštitu zatražilo je njih tek - desetero

Informaciju nam je službeno potvrdilo i Ministarstvo unutarnjih poslova, precizirajući da se radi o pet državljana Iraka, dvoje iz Kube te po jednome iz Gambije, Sierra Leonea i Rusije. Zanimljivo je da iz cijelog migrantskog vala to nije učinila nijedna osoba iz dvije najzastupljenije zemlje, Sirije i Afganistana.

'Njihovi zahtjevi su trenutno u fazi rješavanja', službeni je odgovor MUP-a.

Postupak odobravanja međunarodne zaštite provodi se po uobičajenoj proceduri koja traje najviše šest mjeseci, s time da se u 'iznimnim slučajevima' to može produljiti, a u slučaju odbijenice tražitelj azila može pokrenuti upravni spor i ima pravo na besplatnu pravnu pomoć.

U posljednjih četrdeset dana u Hrvatskoj je zabilježeno još jedanaest zahtjeva za međunarodnom zaštitom 'po redovnom postupku', dakle mimo migrantskog vala u istočnoj Slavoniji. Podnijelo ih je četvero Libanonaca, dvoje Indijaca i po jedan državljanin Kosova, Mongolije, Maroka, Sirije i Gambije. Obje grupe tražitelja azila smještene su u centrima u Kutini i Ježevu, no neki od njih i u privatnom smještaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!