NOVI ARGUMENTI

'Šaman' QAnona u fokusu tužitelja na suđenju Trumpu, evo što je rekao za FBI

11.02.2021 u 18:59

Bionic
Reading

Demokratski tužitelji u četvrtak su nastavili iznositi optužbe protiv Donalda Trumpa kojemu se u Senatu sudi za 'poticanje na pobunu' u smrtonosnom napadu na Kapitol. Bivši predsjednik odbio je svjedočiti, no njegov glas ipak odjekuje dvoranom gornjeg doma Kongresa. Današnji fokus je na pobunjenicima, a tužitelji nastavljaju i s objavom Trumpovih zapaljivih govora i poruka na društvenim mrežama

Demokratska tužiteljica Diana DeGette citirala je medijska izvješća s izjavama pobunjenika koji su tvrdili da su napadom na Kongres samo ispunjavali želje Donalda Trumpa. Kongresnica je navela da su neki Trumpovi pristaše čak pitali zašto ih policija pokušava zaustaviti od ulaska u zgradu, s obzirom da oni samo slijede instrukcije vrhovnog zapovjednika.

>>> Utvrđena veza: Liderica paravojne skupine Oath Keepers čekala Trumpovu naredbu prije napada na Kongres

DeGette je posebno prozvala jednog pobunjenika, tzv. šamana pokreta QAnon, Jacoba Chansleyja. Upravo je Chansley, kao jedna od najprominentnijih figura prosvjeda, važan demokratskim tužiteljima jer je pozirao u Senatu točno na mjestu gdje je nekoliko trenutaka ranije stajao potpredsjednik Mike Pence, inače meta prosvjednika.

Dan nakon prosvjeda, Chansley je istražiteljima FBI-ja izjavio da je došao u D.C. iz Arizone na poziv Donalda Trumpa, koji je svim 'patriotima' poručio da se upute u američku prijestolnicu. Na objavljenoj snimci Chansley izričito kaže da sve ovo radi po nalozima Trumpa.

Nakon pobune, Chansley je veliku medijsku pažnju dobio i zbog svojih zahtjeva da mu se u zatvoru poslužuje isključivo hrana organskog porijekla. U tom je nakon štrajka glađu i uspio: sudac je naredio djelatnicima zatvora u okrugu Washington D.C.-ja da mu daju organske namirnice u skladu sa šamanizmom.

Diana DeGette senatorima je pokazala i video snimku Couya Griffina, čelnika skupine Kauboji za Trumpa. I on je optužen zbog nasilnog napada na Kapitolu. Nakon pobune, upozorio je da će 'krv teći vani' iz Kongresa ukoliko se on vrati u zgradu.

DeGette je podsjetila i da je Griffin ranije poručio kako je 'jedini dobar demokrat - mrtav demokrat'. Taj video iz 2020. retvitao je i Donald Trump.

Demokratski zastupnici Zastupničkog doma koji nastupaju kao tužitelji u zahtjevu za opoziv bivšeg predsjednika nastavljaju dovoditi napad u vezu s poslijeizbornim nepriznavanjem poraza republikanskog milijardera na predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Joe Biden.

Premda su im slabi izgledi da će uvjeriti dvije trećine senatora da ga proglase krivim, demokrati žele utjecati na javnost ovim saslušanjima koja se izravno prenose diljem Sjedinjenih Država.

Donald Trump je i dalje veoma popularan u dijelu birača i ima jak utjecaj u republikanskoj stranci. Već ovih dana bi mogao biti oslobođen.