POSLJEDNJI SATI

Sakineh nadomak smaknuću

03.11.2010 u 13:46

Bionic
Reading

Okupljanjem simpatizera i pobornika ljudskih prava jučer pred iranskim veleposlantvom u Parizu odaslana je svijetu poruka da će svaki čas skončati najpoznatija iranska zatvorenica, Sakineh Mohammadi Ashtiani, iako se još ne zna kako - kamenovanjem ili vješanjem

Sakineh Ashtiani (43) osuđena je na smrt kamenovanjem jer je prije četiri godine optužena za preljub. Njen slučaj je postao poznat širom svijeta nakon što je u srpnju njen bivši odvjetnik, koji je morao pobjeći iz Irana da spasi živu glavu, upozorio na niz neregularnosti u sudskom procesu.

Ashtiani je postala meta velike rasprave oko krvoločnosti iranskog režima i tamošnjeg pravosudnog sistema koji još uvijek ima kaznu smrti kamenovanjem koja se vrši i nad onima koji napuste islam. Lopovima se prema zakonu, naprimjer, reže ruka.

Pod pritiskom međunarodne zajednice iranski je predsjednik sugerirao da se kazna izvrši ne kamenovanjem već vješanjem, ali nitko sa sigurnošću ne zna što je sud odlučio.

Obitelj Sakineh vjeruje da je Mahmud Ahmadinedžad, u dosluhu s čuvarima revolucije, ajatolasima, signalizirao zatvoru u Tabrizu da izvrši smrtnu kaznu vrlo skoro.